Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Май, 2024 3:58 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
 Рецепта: Ягодов ликьор
Сготвено на: 12 Юли, 2006 2:49 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Имах ягоди и водка, които смесих в един буркан. Четох някъде, че след като плодовете киснат в алкохола две седмици, се прецежда и се долива захарен сироп.

Обаче аз нямам голям опит с ликьорите и имам нужда от ващата помощ.

Как трябва да изглежда? Бистър или плътен? Какъв е вкусът на ликьора? Трябва ли водката да се усеща?


Last edited by biskvitka on 08 Авг, 2006 1:38 pm Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Ягодов ликьор
Сготвено на: 12 Юли, 2006 3:44 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Биски,

Не съм правила такива неща, но след малко справки разбрах, че ликьор може да се направи по два начина
- плодовете, спирт и захар едновременно
- твоя - рецептата е на Пенка Чолчева и може да и се вярва

Тя препоръчва след престояване на плодовете 14 - 15 дена в алкохол да се прецеди сока и към него да се прибави гъст захарен сироп, след което да се прецеди през филтърна хартия или по-дебел пласт памук. Ако не се избистри, да се прецеди пак.

Тоест, ликьорът трябва да е бистър. Алкохолът се усеща на вкус - това го знам от дегустация. ;)

:)


 Profile  
 
 Рецепта: Ягодов ликьор
Сготвено на: 12 Юли, 2006 4:00 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
Алкохолът се усеща на вкус - това го знам от дегустация. ;) :)

Е, това е истината - Биски, преди 2-3 дегустации с тежки последствия от това коварно питие, няма начин да разбереш как се прави ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Ягодов ликьор
Сготвено на: 12 Юли, 2006 4:25 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
to4ica написа:
Е, това е истината - Биски, преди 2-3 дегустации с тежки последствия от това коварно питие, няма начин да разбереш как се прави ;)


Тежките последствия са от смесването на концентрат и захар. :shock:

Затова препоръчвам водката - ледено студена чиста, или с лед, става и с доматен сок за кървавата Мери. :twisted:


 Profile  
 
 Рецепта: Ягодов ликьор
Сготвено на: 12 Юли, 2006 5:03 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Затова препоръчвам водката - ледено студена чиста, или с лед, става и с доматен сок за кървавата Мери. :twisted:


Точно така! Какви са тези ягоди? Само развалят водката! Ягодите се ядат или пресни с мноооого сметана, или в някакъв Kuchen.


 Profile  
 
 Рецепта: Ягодов ликьор
Сготвено на: 12 Юли, 2006 5:04 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Аз пък да вметна, че майка ми в момента прави това, което нарича "Боле" (зная, че не е правилно наименованието :P ).


 Profile  
 
 Рецепта: Ягодов ликьор
Сготвено на: 13 Юли, 2006 2:47 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря ви, приятели! Знаех, че мога да разчитам на вас! :kiss: :YY:


 Profile  
 
 Рецепта: Ягодов ликьор
Сготвено на: 08 Авг, 2006 1:42 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
От ликьора остана много малко, стана много ароматен ;) и реших, че е редно да споделя с вас рецептата.

Ликьор от ягоди


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB