Пирог със зелеНе успях да направя
пирожки, пък и като са с друга плънка, трябва да са и с друга форма. Затова направих един най-обикновен пирог.
Половината
тесто се разделя на две различни по големина части. По-голямата се разточва на кръг, с около 5 см (поне) по-голям от диаметъра на тавата (25-26 см). Слага се в тавата, отгоре се нарежда плънката (ако е сочна, кората се поръсва с галета или се покрива с палачинки). Покрива се с по-малката кора.
Двете кори се защипват една за друга.
Горната кора се набожда с вилица, за да не експлодира при печенето.
Украсява се по желание.
Плънка:
600 г зеле
2 варени яйца
1 голяма глава лук
Зелето се нарязва тънко и леко се запържва в голяма тенджера с малко мазнина. Не се претрива и не се соли, за да остане хрупкаво!
Отделно се запържва лука.
Смесват се зелето, лука и яйцата, нарязани на малки кубчета или рендосани. Посолява се и се подправя с пипер (черен, може и малко лют червен).