[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Шаран с кисело зеле на фурна в кален гювеч
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Юли, 2018 9:59 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Дек, 2005 10:26 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
Понеже сега е времето на киселото зеле бих ви препоръчал една рецепта за приготвянето на шаран с кисело зеле в кален гювеч. На някои може и да се стори странно, но ви уверявам че нееднократно съм я приготвял тази рецепта и става много вкусна. За целта вземаме една по едра кисела зелка и предварително отделяме листа от нея - примерно 5-6 листа. Останалото зеле нарязваме наситно и изстискваме от сока. На котлона в съд стопяваме малко свинска мас, в която пържим ситно нарязаното кисело зеле към което добавяме черен пипер, бахар. След като стане готово зелето редим на дъното на гювеча като предварително сме намазали с масло. Върху него редим целите зелеви листа, в които сме увили порциите нарязан и осолен шаран. Похлупваме съда и капака замазваме с тесто. Поставяме в студена фурна и печем около 1,5 часа - колкото по-бавно се приготвя това ястие, толкова по-вкусно става.

Така приготвения шаран се яде бавно с много апетит и с подходящо червено вино. Нека всеки сам за себе си да прецени какво вино би подхождало на това ястие. Наздраве и добър апетит от Владо Фидера!


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Дек, 2005 12:08 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Яну, 2005 1:38 am Съб
Мнения: 19
ЕЕЕЕ!! БРАВО!! веднъж направих шаран с кисело зеле и се получи "неочаквано добра комбинация". да свършват по- скоро постите и веднага ще го сготвя рибката по рецептата!!!! Аз не постя, но не искам моята половинка да гледа отстрани пиршеството с тъжни, гладни очи :gard: .. само, че няма да използвам свинска мас.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Дек, 2005 10:06 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
MONA написа:
... само, че няма да използвам свинска мас.
Напълно те покрепям. Освен че не е много полезна, маста ще развали рибния вкус. Виж друго е когато се готви само кисело зеле с мас.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2006 7:43 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2005 9:02 pm Чет
Мнения: 25
Location: Сингапур
MONA написа:
... само, че няма да използвам свинска мас.

Абе направо бих си го направил с мас.... :ligi:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2006 12:49 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Благодаря за рецептата, изглежда доста вкусно. Опитвала съм вече риба със кисело зеле (choucroutte) по тукашните ширини и действително е много вкусно!

Имам обаче някоко много важни въпроса, без чиито отговори не бих се справила:

-Каква риба мога да използвам вместо шаран????? Тук го няма!
-Гювеча само НАМАЗВА ли се с масло? НЕ му ли е малко мазнината и не загаря ли?

Моля, отговорете ми, зелето ме чака и ще чака- колко , колко, ами най-много до неделя :P


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2006 1:22 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Всяка друга мазна риба ... Не съм голям разбирач.... особено за риба


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2006 12:44 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Яну, 2005 1:38 am Съб
Мнения: 19
Мисля, че може да е експерементираш със сладководните риби... за голяма част от тях, обаче е препоръчително да не се пекат, защото не са мазни.в този случай ще е наложително да изпозваш повече мазнина. Ако ти харесва мас - сложи, но яденето ще загуби много от рибния аромат.

тази рецепта аз я приготвих но в един много по- опростен вариант от категорията "Аламинут"

Намазах обилно глинената тава с олио и покрих дъното с цели листа от киселото зеле./нямах време да режа зелето/.Сложих шарана върху тях, след което го натърках с олио и соев сос. С това приключих подготовката на яденето и тавата се озова във фурната.
Резултат - месото пое леко киселия дъх на зелето, а зелевите листа излъчваха дъха на риба. Ако не се използва мас ястието ще може да се консумира студено.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2011 11:36 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юли, 2009 8:49 pm Сря
Мнения: 3
Рецептата наистина е хубава! Препоръчвам я на всеки, който обича шаран.
Аз я направих без свинска мас. Използвах олио, за да запържа нарязаното кисело зеле, а когато наредих яденето в глиненото гърне, отгоре сложих няколко парчета масло. Стана много вкусно! Малко е нестандартно, но наистина е ефекто :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB