Продължавам с Великденските изкушения (а имам още много неизпробвани рецепти

).
Рецептата е на
Марабу, feat.
Birki, от форума на kuking.net. Технологията е попрочетена оттук-оттам
Продукти:300 г брашно (при мен е 450, 'щото се изкарах много умна

)
20 г прясна мая
250 мл хладко мляко
80 г захар
50 г стафиди (сложих 100, защото нямах следващата съставка)
50 г
захаросани портокалови корички (вж. горния ред)
2 с.л. портокалов сок (сложих много ароматна кайсиева ракия)
60 г масло (с консистенция на сметана)
50 г зехтин (моят е екстра върджин и не посмях да го слагам в сладкиш, затова използвах слънчогледово олио)
3 жълтъка
щипка сол
настърганата кора на един портокал
Как го направих:
Маята се размива в хладкото мляко заедно с 1 с.л. захар.
Белтъците се отделят от жълтъците и последните се слагат в тенджерка с останалата захар. Разбиват се на водна баня (в по-голяма тенджера сипвам гореща вода от крана и слагам на котлона), докато се получи гъст белезникав крем. В крема се настъргва портокаловата кора.
Смесват се всички съставки (тук ми беше грешката - сока/ракията беше за накисване на стафидите, обаче много бързах и реших да сипя ракийка в самото тесто, затова ми глътна и повече брашно), като брашното се пресява поне
три пъти.
Замесва се меко тесто (Бирки го прави с миксер, аз - на ръка, докато започнат да пукат мехурчета).
Оставя се да втаса за 20-30 мин, разделя се на топчета, с големина на кокоше яйце и се слагат в намазнени формички за кексчета (моята форма е само с шест гнезда, затова използвах и новите купички за суфле), общо се получиха 12 бр.
Измиват се съдовете и мини панетоните се слагат в студена фурна. Фурната се включва на 180 С (3 степен на Раховеца

).
Като станат златисти (след около 30 мин), са готови.
От същото тесто може да се изпече и цяло панетоне, но в тези мъничета най-много ми хареса хрупкавата коричка, която хармонира с мека вътрешност.
Топли са много вкусни и меки; като поизстинат, коричката става хрупкава.
Опитайте ги!