Не знам какво ми стана, но тия дни и аз се отворих да правя хляб. И то не обикновен хляб, а царевичен. Вече три дни подред ядем за вечеря царевични хлебчета със салата. И не се свършват, още има
. Този, който остана, май че ще го стрия за галета ....
А се получиха много вкусни (притоплям ги на микрото) и имат приятния вкус на
качамак. Реших да споделя и с вас рецептата.
Трябва само да имате предвид, че тестото от царевично брашно или грис не бухва много.
Царевични хлебчета
---------------------------
1.5 ч.ч. царевично брашно или грис (ситно смлян)
1 ч.ч. пшенично брашно
2-3 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
3-4 с.л. мазнина (олио, зехтин или масло)
1.5 ч.ч. айрян (може и с прясно мляко, а може и с вода)
1. Двата вида брашно се пресяват и към тях се добавят захарта, бакпулвера и солта. Разбърква се. Отделно се разбиват яйцата с вилица и също се добавят към брашното.
2. Замесва се бързо тесто, като по време на месенето се добавят млякото и мазнината.
3. Оформят се продълговати хлебче. Поставят се в тавичка , добре намазана с мазнина и поръсена със царевично брашно. Оставят се за около пет-десет минути да "отпочинат".
3. Междувременно се загрява фурната. Пекат се около 30 минути. Те се напукват отгоре много красиво. Поднасят се топли с масло.
-----
Това е основната рецепта, която аз преработих и направих няколко вида хлебчета. Разделих тестото на части и във всяка от тях добавих различни неща - в едната сложих маслини нарязани на ситно, в другата пресен зелен лук, в третата добавих черен кимион (така й казват на тази подправка, а иначе се нарича Nigella, на бг проверих в речника - Челебитка посевна) и в четвъртата - ленено семе.
Каква да ви кажа - много вкусни станаха хлебчетата, ама май прекалих с количеството ....