DolceVita написа:
Здравейте, бихте ли ми помогнали с рецепта за този сос? Преди време ядох салата овкусена с него и страшно ми хареса.
Знам , че съществува и марината терияки!
Предварително ви благодаря!!!
Сосът "Терияки" прави и най-твърдото месо да се топи в устата. Особено ако от двете му страни се направят по няколко диагонални разреза на дълбочина до половин сантиметър и се понабоде достатъчно с вилицата.
Самото название "терияки" произлиза от две японски думи "тери" (блести) и "яки" (пържа). Това не е просто сос, а по-скоро специална технология за приготвяне на храната, когато месо, риба или зеленчуци предварително се мариноват, а след това се пържат или се пекат на скара. Ястието става много вкусно и, в буквалният смисъл на думата, блести, все едно че е покрито с лак.
Основата на терияки е сладкото оризово вино мюрин, то "лакира" ястието и му придава особено привлекателен аромат. При това доста силен, затова твърде често мюрин се използва при приготовлението на рибни ястия.
Преди 400 години това питие все още се е считало за алкохолна напитка, но постепенно започнали да го правят все по-гъсто и сладко и започнали да го употребяват само за кулинарни цели.
Мюрин се получава при ферментацията на пропарен ориз, оризови дрожди и японски джин.
За класическия сос терияки са нужни по 6 с.л. светъл соев сос и сладко оризово вино Мюрин, 2 с.л. захар, 1 с.л. смлян джинджифил. Екзотичното сладко вино Мюрин може да се замени със саке и захар в съотношение 3:1 или, в краен случай със сух вермут или някакво сладко десертно вино. Смесете всичко в малка тенджерка, оставете на тих огън за 2-3 минути, охладете, налейте в бутилка и съхранявайте в хладилника.
В рецептите за терияки традиционните японски съставки твърде често се заменят с различни съчетания на сокове, плодове, мед, оцет. Така например се приготвя бифтек терияки по европейски. За целта ще ни трябват по 2 с.л. лимонов сок и соев сос, 1 с.л мед, 1 с.л. сусамово масло и нарязан на тънки филийки чесън. Залейте месото с маринатата и го оставете за 1 час при стайна температура, като периодически го обръщате, или го оставете за 10-12 часа в хладилника. Преди печенето почистете месото от филийките чесън и попийте маринатата със салфетка, но не го мийте. Печете на скара по 5-6 минут от всяка страна като периодически го намазвате с останалата марината. Преди сервирането нарежете бифтеците на тънки филийки, като държите ножа под малък ъгъл.
Ето и един
Бърз вариант на Терияки
===================
За приготвянето на марината Терияки се смесват:
1 скилидка счукан чесън,
2 с.л. светъл соев сос,
6 с.л. вода,
1 с.л. кафява захар,
1/2 с.л. лимонов сок,
1 с.л. зехтин,
1 ч.л. червен пипер.