Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 09 Май, 2024 4:41 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 514 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Next
Message
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 5:05 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Топло 8)


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 6:38 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Има едни сладки, които се наричат зефир - лепкави 'възглавнички' от белтъци, слепени със сладко :x
Обаче съм виждала само бели :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 9:40 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
yosif написа:
Всеки от вас ги е забърквал поне десетина пъти.


Аз не съм... :cry:


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 11:19 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
biskvitka не знаех за зефир
но... мнооооооого топло, амен да запари
само че имат една съществена добавка - виж пак флората на кадро

http://forum.kulinar.bg/files/joker1_175.jpg - Made in EU
http://forum.kulinar.bg/files/joker2_165.jpg - Made in BG


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 27 Яну, 2006 11:42 am Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Някой друг, дето е ходил по курсове, да се пробва?


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 27 Яну, 2006 4:58 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Работата се закучи...

Какво правим тогаз?


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 27 Яну, 2006 5:16 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
Работата се закучи...

Какво правим тогаз?
Давай отговора и следващата загадка.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 27 Яну, 2006 5:42 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Още един Джокер, че може пикчърите да са кофти.
Цветчетата розовки са бадем.
Хубавите листа - орех.
Целувки са - to4ica почти позна.
Зефир са - слепени целувки - biskvitka беше осенена.
Най-близо по идея са ореховките, така че могат да се нарекат бадемки.

Хайде, поровете за бадемки, ще се изненадате...


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 28 Яну, 2006 3:39 am Съб 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Отговорът...
Нека biskvitka зададе следващия въпрос - беше максимално близо...
Пък и аз също искам да поиграя :mrgreen:

Най-доброто място да се хапнат мини макаронс:
______ Laduree _______
75, avenue des Champs Elysees, Paris

Малко история...още история и фукни:

“Pastries and Cookies: Cookies.” Twiggs Coffee House. 2003. 24 April 2004.
Изглеждат така:( резерва, ако не се отвори предната) ... и още един вид:

Macaroon
Sweet cookie:
A cookie made from sugar and egg whites, with ground almonds or pieces of dried coconut folded in

Macaroon
A macaroon is a small chubby cake - made out of almonds, sugar and egg whites - that has a crunchy and mellow texture to it. The word derives from the late sixteenth century French word macaron which in turn relates back to the Italian dialect known as maccarone.

Macaroon [ mak-uh-ROON ]
A small cookie classically made of almond paste or ground almonds (or both) mixed with sugar and egg whites. Almond macaroons can be chewy, crunchy or a combined texture with the outside crisp and the inside chewy. There is also a coconut macaroon, which substitutes coconut for the almonds. Macaroons can be flavored with various ingredients such as chocolate, maraschino cherries or orange peel.

Рецeпти за мини макаронс:

Вярвам вече се досетихте, че става въпрос за най-обикновени ЦЕЛУВКИ от захар и белтъци, но с прибавка на кълцани бадеми или бадемова паста, а има и вариант с кокосови стърготини или брашно.
Всъщност макарон означава именно брашното от бадеми, което се използва в сместа за целуФки.
Най-близо до тях по рецeпта са нашенските ОРЕХОВКИ, така че можем спокойно да ги наречем БАДЕМКИ 8) или КОКОСКИ :lol:

По произход са еврейски сладки, приготвяни за техния религиозен празник Pasover, свързан с изгонването им от Египет и пътя към Обетованата земя( всъщност Обещаната земя). Пада се някъде около нашия Великден и трае една седмица.
През 17-ти век две монахини известни като Сестрите Макарон или Бадемките :lol: пренасят рецeптата във Франция, хвала!

Та който му се хапват, може да си забърка.
Успех!

Готоватапродукцияна капиталистическотопредприятие:


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 28 Яну, 2006 12:22 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
Зефир са - слепени целувки - biskvitka беше осенена.
Всъщност Зефир е аналог на Маршмалоу - един вид меки бонбони, а не на целувките.

yosif написа:
Нека biskvitka зададе следващия въпрос - беше максимално близо...
Предлагам Точица, да е следващия, защото тя спомена за целувки, но ти си решаваш.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 30 Яну, 2006 1:55 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В крайна сметка, кой ще пише?
На мен играта ми хареса, може ли да продължим?


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 30 Яну, 2006 5:55 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е вкусна и засищаща супичка, особено актуална в студените зимни вечери.

Въпросите са: как се нарича, с какво най-често се прави и в какъв съд се поднася?

P.S. Получих специалното разрешение на Йосиф, да задам въпроса.


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 30 Яну, 2006 6:01 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Като гледам, това е някаква кремсупа с крутончета. Сервирана е в голяма чаша. Ама как се казва и от какво е направена?


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 30 Яну, 2006 8:54 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не е крем - супа. Съставките се нарязват на кубчета и резенчета. Крутони няма. Белият цвят се дължи на застройката.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 30 Яну, 2006 9:32 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Пилешка супа ?


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 30 Яну, 2006 10:03 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Може и от пиле, но обикновено се прави от други продукти.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 11:19 am Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Съдът се нарича горшочек, ако е глинен или чугунок( эмалированный), ако е от лят метал - чугун.
Супата е щи( шчи) - старинна руска супа на основата на месен, пилешки, рибен, гъбен или зеленчуков бульон.
Зеленчуците( лук, праз, целина корен или листа, магданоз - корен, моркови, ряпа, алабаш( брюква?), щавел, киселец и прочие) използвани за бульона се режат на парченца, така се реже и свареното месо, риба, гъби или пиле.
Задължителна съставка е зелето - прясно, кисело или разсад.
Доматите тогава не са известни, както и картофите, та добавянето на домати, доматено пюре или картофи е по-късна измишльотина.
Застройката е брашно, запържено в краве масло.
В съдчето( около 0.5 литра) се поставят парченцата месо и зеленчуци, налива се бульонът и застойката.
Най-добре стават в руска печка - цяла нощ.
Така наречените пък суточные щи се оставят леко недоварени да замръзнат, ако е възможно на студа. На следващия ден всеки горшок или чугунок се покрива с парче маслено тесто( съвременните гевезелъци - хилядолистно), намазано с жълтък, и се пекат докато тестеният "капак" стане златист на цвят и се издуе. "Капакът" се яде вместо хляб. Тук малко прилича да е натрошен в супата - ония златисти парченца??
Ядат се с дървена лъжица направо от съдчето. Добре е да са толкова гъсти, че лъжицата да стои изправена в чорбата.
Шчи-те със прясно зеле се поднасят с парче пирог, пирожки, разтегаи( кифличка с пълнеж, цепната отгоре, за да се налее малко бульон и да поомекне), ватрушки( нещо като тарталетка от тесто с мая и пълнеж от извара).
Шчи-те със кисело зеле се поднасят с елдена каша...
От съдчето отляво ми се струва, че наднича един разтегай... или пирожок??
Питието в чашата вдясно по цвят напомня ябълчен квас...
Не е борщ( боршч) - той е червен от цвеклото и това му е "паспортът".
Не е солянка - щяха да се мярнат киселите краставички.
Не е уха - някои парченца приличат на риба, но ухата не се застройва с брашно и краве масло.

щи вообще
старинная рeцепта
еще щи
суточные щи
така изглеждат

Или съм в някаква дълбооооооока грешка???


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 11:45 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Супата е с мляко или течна сметана, вкусът и е сладникав. Прави се обикновено от морски дарове.
Не е от руската кухня.
Съдинката на снимката не е тази, с която оригинално се поднася, иначе щеше да е много лесно.

Щи (Шчи) изглежда по-различно. Даже и със застройка е почти прозрачна. Побелява от заквасената сметана, която се слага при поднасяне, но пак е друго.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 12:31 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Аз пък щи със застройка не съм виждала :shock:

biskvitka Бяло Гаспачо ?


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 12:38 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не, супата е топла (гореща).

Когато добавям в супата заквасена сметана, я наричам застройа. Не е правилно, ама много наподобява БГ застройките :oops:
Може би тази дума ви е заблудила :oops:


Last edited by biskvitka on 31 Яну, 2006 12:55 pm Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 12:47 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
marabu написа:
biskvitka Бяло Гаспачо ?
Тцък. Кухнята е англоговоряща :P.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 12:59 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нещо от Мейн, Ню Ингланд?


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 1:00 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Йес!


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 1:32 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
не се ли сервира в издълбан хляб?
Clam chowder?
аз мислех ,че е ирландска.. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 31 Яну, 2006 1:46 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Даааа!

Чоудърът може да е от всякакви морски гадини, но класиката е от миди (clam).
Поднася се в издълбани кръгли хлебчета, замесени с кисел квас.
Снимка

Алеко е прав - много го тачат в Мейн и Мериленд.

Лудетина, ти си на ход!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 514 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB