Съдът се нарича
горшочек, ако е глинен или
чугунок( эмалированный), ако е от лят метал - чугун.
Супата е
щи( шчи) - старинна руска супа на основата на месен, пилешки, рибен, гъбен или зеленчуков бульон.
Зеленчуците( лук, праз, целина корен или листа, магданоз - корен, моркови, ряпа, алабаш( брюква?), щавел, киселец и прочие) използвани за бульона се режат на парченца, така се реже и свареното месо, риба, гъби или пиле.
Задължителна съставка е
зелето - прясно, кисело или разсад.
Доматите тогава не са известни, както и картофите, та добавянето на домати, доматено пюре или картофи е по-късна измишльотина.
Застройката е брашно, запържено в краве масло.
В съдчето( около 0.5 литра) се поставят парченцата месо и зеленчуци, налива се бульонът и застойката.
Най-добре стават в руска печка - цяла нощ.
Така наречените пък
суточные щи се оставят леко недоварени да замръзнат, ако е възможно на студа. На следващия ден всеки горшок или чугунок се покрива с парче маслено тесто( съвременните гевезелъци - хилядолистно), намазано с жълтък, и се пекат докато тестеният "капак" стане златист на цвят и се издуе. "Капакът" се яде вместо хляб. Тук малко прилича да е натрошен в супата - ония златисти парченца??
Ядат се с дървена лъжица направо от съдчето. Добре е да са толкова гъсти, че лъжицата да стои изправена в чорбата.
Шчи-те със прясно зеле се поднасят с парче пирог, пирожки, разтегаи( кифличка с пълнеж, цепната отгоре, за да се налее малко бульон и да поомекне), ватрушки( нещо като тарталетка от тесто с мая и пълнеж от извара).
Шчи-те със кисело зеле се поднасят с елдена каша...
От съдчето отляво ми се струва, че наднича един разтегай... или пирожок??
Питието в чашата вдясно по цвят напомня ябълчен квас...
Не е
борщ( боршч) - той е червен от цвеклото и това му е "паспортът".
Не е
солянка - щяха да се мярнат киселите краставички.
Не е
уха - някои парченца приличат на риба, но ухата не се застройва с брашно и краве масло.
щи вообщестаринная рeцептаеще щисуточные щитака изглеждатИли съм в някаква дълбооооооока грешка???