Половин час се чудя какво заглавие да дам на това изключително от всяка гледна точка ястие.
Изключително бързо, изключително лесно и невероятно вкусно!
99% съм убеден, че и Алеко ще зареже добрата вратна пържола заради това ястие.
Продуктите са елементарни, подготовката - също, а резултатът - фантастичен.
За съжаление, само MR.LAZY ще го оцени подобаващо...
Значи, в средна тенджерка нарязваме на едри парчета една много голяма глава лук, за предпочитане от сорта "Каба".
Върху лука режем, също на едро, около 600 гр. чушки "Сиврия", на които сме махнали само дръжките. Чушките могат да бъдат всякакъв сорт по принцип, но сивриите са най-нежни в този сезон.
Отгоре нарязваме три едри домата по на четири. Който си направи труда да ги бланшира и обели, само ще спечели...
Отгоре - 2-3 с.л. зехтин или олио.
Оригиналното ястие е с 50 г. краве масло, което автоматично го извежда от категорията "Постни".
Затова - кой както прецени. На практика разликата във вкуса не е много голяма, но е в полза на масълцето, естествено...
[hide=Алеко да не чете това...](С масло ще трябва някой (ясно кой
) да удържа г-н Алеко за да остави и на останалите да опитат по мъничко...
)[/hide]
Последно сипваме 1 с.л. вода, слагаме капака, оставяме на силен огън да заври, намаляваме и оставяме да ври на среден огън докато остане на мазнина (или почти).
Никакви подправки, освен сол и 3-4 люти чушлета ("по желание на клиента"). [hide=За маниаци]Не забравяйте, че аз традиционно ползвам подправката на МАГИ - Вълшебен вкус "10 зеленчука" вместо сол.[/hide]
Ястието е по- вкусно изстинало, ако е със зехтин или олио.
С масълце - топличко.
Независимо от пространното (традиционно за мене...) описание, ястието става невероятно бързо и лесно.
[hide= Ако има въпроси...]Изпреварвам евентуалните въпроси - да, чушките, независимо какъв сорт са, не се изтърбушват, а се нарязват заедно със семенната част, само дръжките се отстраняват.[/hide]
Вкусът, както казахме вече - абсолютно впечатляващ.