"Бързият Наполеон" на Ирина КутоваДумите са на автора:
"Когато бях ученичка, често се събирахме с класа и всеки носеше нещо вкусничко. Един съученик (...) винаги носеше тази торта. От тогава правя 'бърз' 'Наполеон' по рецептата, която той ни даде.
Има различни варианти (вместо водка - оцет, вместо маргарин - масло (или олио), без сметана...), аз правя тортата по тази носталгична рецепта.
На вкус се различава от "Наполеона" с бутер тесто, но пък се прави много по-бързо.
Продукти:2 ч.ч. брашно (1 ч.ч. =250 мл) или 320 г
200г маргарин
1 ч.ч. сметана
1 с.л. водка
Брашното се прави на трохи с маргарина (с нож или лъжица). Добавят се сметаната и водката.
Тестото се увива в найлон и се слага в хладилника за 1 час.
Разточват се 6 кори и се пекат при t=220°С
Най-добре е корите да се разточват направо върху хартия за печене. Ако нямате такава, върху тавата, без да я намазвате с мазнина.
Кремът трябва да е сладкарски, за да не останат блатовете сухи. Още по-добре е, ако се редуват 2 кори със сладкарски крем и една със сметанов крем. В този случай трябва да се приготвят 2/3 от дозата за сладкарския крем и 1/2 бита течна сметана.
Освен това препоръчвам върху сладкарския крем да се намазва тънък слой ванилов или сметанов сладолед.
Кремът на Juli:
1/2 л прясно мляко
1 ч.ч. студено прясно мляко (250 мл)
3 с.л. брашно
2 яйца
1,5 ч.ч. захар
150 г масло
ванилия
Яйцата се разбиват със захар, добавят се студеното мляко и пресятото брашно и се разбива добре. В тази смес на тънка струйка се влива врящо мляко (половин литър). Вари се при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти, без да кипва. Сваля се от огъня, охлажда се и се разбива с меко масло и ванилия.
Когато корите изстинат, се намазват с крем. Най-горната не се маже; върху нея се слага поднос или тава и някаква тежест (аз сложих тенджера с вода). Краищата на тортата се изравняват. Маха се тежестта и отгоре и отстрани се намазва се крем и се поръсва с трохи от най-грозната кора и млени орехи. Тортата се оставя на стайна температура за 12-24 часа. "
Как я направих аз: в тестото сложих от себе си 1 щипка сол и добавих още 1 ч.ч. брашно. Мисля, че можеше да се сложи и още.
Корите бяха осем. Оформях ги, като разточвах тестото на кора с дебелина 3-4 мм и изрязвах според големината на чинията, в която я поднесох (с помощта на капак от тенджера).
Последната кора я изпекох безформена и я натроших цялата, за украса.
Всяка кора набодох с вилица, но корите въпреки това станаха на мехурчета (номерът с тежестта обаче се оказа много полезен - мехурчетата се спукаха).
Направих само от крема на Juli, без сметана и сладолед. Сложих в крема 1 ч.ч. захар.
Държах тортата
в хладилника 20 часа.
Стана много вкусна и не беше тежка като класически "Наполеон".