Това е най-ароматният Наполеон от всички, които съм опитвала досега.
По-лекият вариант:
250 мл бира (силно газирана, за да е по-крехко тестото)
250 г студено масло или маргарин
2-3 ч.ч. (по 250 мл) брашно, (колкото поеме тестото) (при мен бяха 4!)
щипка сол
Мазнината се прави на трохи с 2/3 от брашното и солта с помощта на нож или кухненски робот. След това се добавя 3/4 от бирата и тестото се размесва добре. Постепенно, с редуване се добавят останалите брашно и бира.
Тестото трябва да е средно меко.
Прибира се в найлон и се прибира в хладилник за 4 часа.
След това се разточва (ако е необходимо, се наръсва с брашно) на кори, тънки около 3 мм, които се набождат с вилица и се пекат на 220 градуса, докато станат златисти. По-удобно е, като се разточи кората, да се сложи върху хартия за печене и върху нея да се изреже (с помощта на чиния или капак на тенджера).
При мен се получиха 12 кори с диаметър 25 см. Една от корите се заделя, за се направи по-късно украсата с нея.
Кремът на Juli (писах го при
Бързия Наполеон на Ирина Кутова):
1/2 л прясно мляко
1 ч.ч. студено прясно мляко (250 мл)
3-4 с.л. брашно (този път сложих обикновено царевично нишесте, кремът стана по-гладък, но и по-рядък)
2 яйца
1,5 ч.ч. захар
150 г масло
ванилия
Яйцата се разбиват със захар, добавят се студеното мляко и пресятото брашно и се разбива добре. В тази смес на тънка струйка се влива врящо мляко (половин литър). Вари се при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти, без да кипва. Сваля се от огъня, охлажда се и се разбива с меко масло и ванилия.
Когато корите изстинат, се намазват с крем. Най-горната не се маже; върху нея се слага поднос или тава и някаква тежест (аз сложих тенджера с вода, дори натиснах отгоре и тортата се сплеска, стана около 4,5 см
). Краищата на тортата се изравняват. Маха се тежестта и отгоре и отстрани се намазва се крем и се поръсва с трохи от най-грозната кора.
Тези кори станаха много крехки, затова изравних тортата след като постоя 2-3 часа захлупена в пластмасова кутия в хладилника. Така блатовете поомекнаха и ги изрязах без да ги натроша.
Toртата трябва да престои поне 6 часа в хладилника, преди да се поднесе.
Аз я държах около 30 часа (за да имам време да приготвя и други манджи)
Поднася се с бира
Тортата се получи много вкусна, мисля, че гостите останаха доволни
.