Това е много вкусна и засищаща закуска
.
За 2 порции:
1/2 ч.ч. просо
100 г безсолна извара, претрита през сито (взех кашкавалена)
50 г стафиди
200 г прясно мляко
щипка сол
1 с.л. захар
масло на вкус
от себе си добавих и 2 с.л. ром
1 ч.ч.=250 мл
Просото се изчиства (ужасно е досадно, но чисто просо все още не съм купувала
) и измива в цедка под силна струя студена вода.
Вари се в 1 ч.ч. студена вода, след като кипне, огънят се намалява и се вари още 15 мин.
Водата се излива.
Просото се залива с врящо мляко, добавят се солта, захарта и маслото.
Тенджерката се захлупва леко и кашата се вари още 15 мин на слаб огън (за по-голямо количество просо времето ще е малко повече).
Стафидите се измиват и се накисват в топла вода, за да набъбнат.
В сварената каша се добавят изварата и отцедените стафиди, разбърква се добре.
Тенджерата се захлупва добре и се увива в одеяло за 25-30 мин.
(Това последното се пропуска, ако имате тенджера с дебело дъно
).
Рецептата е на Olja от good-cook.
Забележка: удвоих дозата. Имах само 50 г стафиди, затова сложих повече захар (кафява, за по-наситен аромат). Ромът дойде съвсем на място.
Кашата е толкова вкусна, че трябва непременно да я опитате!