Уорнинг: не съм пробвала още рецептата, но ми се стори твърде вкусна, за да не я споделя. Взех я от много симпатичния сайт
cookingforengineers.com
Тъй
Чийзкейк plain New York style:
За блата:
110 гр. бисквити (там пише пълнозърнести)
4 с.л. разтопено масло
1 с. л. захар
Бисквитите се разбиват в кухненски робот до трохи и се омешват с маслото и захарта. Дъното на 25/6-сантиметрова тортена форма се намазва с половин лъжица масло, изсипва се сместа, след което се натиска отгоре с плоскодънна чаша, докато изцяло се заглади. Ръбчетата се заглаждат с лъжичка. Блатът се пече 10-12 минути на 160 градуса, докато стане златист, след което се изважда да изстине.
За пълнежа (ей тука е страхотията, но количеството е за 12 порции):
1.1 кг. крема сирене
350 гр. захар
3 с.л. брашно (по избор)
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. ванилов екстракт
1/2 ч.ч. пълномаслена сметана
2 големи жълтъка
6 големи яйца
щипка сол
Крема сиренето се натрошава и се разбива с миксер (или в робота, предполагам) 2-3 минути. Като се изглади се добавя щипката сол и 1/3 от захарта. Когато и тя поеме се слага следващата 1/3 захар, след това последната. Тук може да се добави и брашно, за да е по-стегнат кейка. Добавят се и лимоновия сок и ванилията и отново се разбива, докато поемат. След това идва ред на сметаната, след като и тя поеме се слагат двата жълтъка, разбива се докато стане хомогенна сместа и след това три по три се добавят целите яйца.
Готовата смес се изсипва върху охладения блат и се пече в предварително загрята до 260 градуса фурна за 10 минути, след което фурната се намалява до 100 градуса и кейка се пече още 1 ч. и 40 мин.