Тази рецепта ми е любимата, защото е най-диетичната, от всички, които имам, а меденките са много вкусни и ароматни, особено ако престоят около седмица
1 ч.ч.=250 мл
1 с.л. мед
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
25 г меко масло
1 равна ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
Горните съставки се смесват и се загряват на водна баня, докато сместа удвои обема си. Към нея се добавят брашно (1 1/2 - 2 1/2 ч.ч.) и подправки (канела, карамфил, бахар и кардамон) и се замесва средно твърдо тесто.
Ако брашното е малко, тестото няма да може да се разточва, ако е много, меденките ще ви изпочупят зъбите.
Тестото се охлажда около час, разточва се върху наръсена с брашно повърхност и с формички се изрязват мечешки (или каквито имате) фигурки.
Меденките се пекат върху хартия за печене (иначе не се отлепват от тавата) 5-7 минути в предварително загрята до 200 С фурна или докато станат златисти. Украсяват се с разтопен черен шоколад. Много е важно да им нарисувате копчета
Съхраняват се в затворен буркан или кутия 7-10 дни; като престоят, стават по-меки и нежни.
P.S. Според сина ми това не са истински меденки - "истинските" са кръгли и черни (т.е. с шоколадова глазура).