Тази рецепта за zabaglione cream ме спечели с това, че яйцата се обработват термично. 4 жълтъка 100 г захар 120 вино Marsala (или някакво сладко вино, аз лично използвам шампанизирани вина) 450 г маскарпоне със стайна температура (или хубава извара) 230 мл течна сметана
Жълтъците се разбиват с тел в тенджерка. Към тях се добавят захарта, след малко разбиване и виното.
Тенджерката се слага в по-голям съд, пълен с гореща вода. Така сместа се бърка на водна баня, докато се сгъсти. Не трябва да завира!
Оставя се да се охлади.
С дървена лъжица (в оригинала е гумена шпатула, но аз имам само пластмасова) в пластмасов басан се намачква маскарпонето. Ако използвате извара, тя се претрива през сито, за да стане гладка. Към сиренето се добавя поизстиналия крем (трябва да е със същата температура). Сместа се разбива добре (на ръка). Към нея се добавя и сметаната, разбита на хубава пяна. Внимателно, с движения отгоре надолу се смесва сметаната със сместа, за да имаме пухкав крем.
40 бишкоти се потапят в 350 мл силно еспресо и се нареждат в тавичка с размери 30х20 см (има едни алуминиеви за еднократна употреба), по 20 на ред. Първият ред се намазва с половината крем, върху него се нарежда вторият ред и пак се намазва с крем.
Най-отгоре се наръсва с хубаво какао (през цедка).
Тирамисуто се слага в хладилника поне за 4 часа.
|