Продукти:
за 20 палачинки:
500 гр. брашно
50 гр. масло
400 мл прясно мляко
8 яйца
50 гр. захар
10 гр. сол
150 мл олио
за шоколадовия сос:
400 гр. шоколад
600 гр. сметана
100 мл ром
5 пакетчета ванилия
за пълнежа:
100 гр. захар
200 гр. орехови ядки
100 гр. стафиди
100 гр. галета
20 гр. канела
80 мл ром
Приготвяне:
Първо се приготвя тесто за палачинките – разбиват се брашното, яйцата, прясното мляко, солта и захарта. Палачинките се изпичат с малко олио на силна температура, след което всяка се намазва с масло.
След това се приготвя шоколадовия сос. Слагат се шоколадът и сметаната в гореща водна баня, за да се стопят, след това се прибавят ромът и ванилията. Бърка се непрекъснато, докато се получи гладка смес. Пълнежът се приготвя в тиган, намазан с масло, в който се слагат смлените орехови ядки, канелата, захарта, стафидите и галетата. След 10 минути задушаване сместа е готова. Слага се по малко от нея върху всяка палачинка, палачинките се завиват на руло и се заливат с шоколадовия сос. При желание се фламбират със сгорещен ром.
Тази рецепта е от книгата на Асен Чаушев - "В света на кулинарното изкуство".
Аз като я правих малко я модифицирах. Палачинките си ги направих на око както винаги си ги правя. Като ги напълних и завих на руло ги наредих в един съд и ги залях със соса в който пропуснах рома. Плънката става твърда (поне при мен така се получи). Не сложих стафиди. След това оставих в хладилника да отлежат 1 нощ. Не ги фламбирах. На другия ден бяха просто прелестни. Соса беше попил добре, плънката беше много мека и вкусна. Да ви е сладко!