ПАПРИКОВАНА ЗЕЛЕВА САЛАТА
=========================
Продукти:
1 зелка около килограм
2 средни моркова
60 мл. зехтин (олио)
сокът от 3 лимона или 2 с.л. истински винен оцет (киселината на салатата е въпрос на личен вкус и подлежи на корекция, затова ви съветвам да започнете от сокът от един лимон нагоре)
1 чаша парчета червена капия - замразени
1 ч.л. червен пипер - препълнена
1 с.л. сушен кервиз
1 с.л. сол
2 ч.л. бял пипер
Приготвяне:
Зелето нарязваме на ситно, като за салата, а морковите настъргваме на едро ренде. Поръсваме със солта и претриваме. Оставяме да престои 1 час.
В трилитрова тенджера изсипваме избраната мазнина и я загряваме до около 90°, сваляме я от котлона, оставяме да престои 30 сек. и едва тогава изсипваме вътре червения пипер като веднага разбъркваме.
Целта е червеният пипер максимално да отдели аромата и цвета си.
На части започваме да добавяме зелето. Когато приключим, добавяме половин чаша вода.
Оставяме зелето да се загрее до завиране на течността, като често разбъркваме.
Добавяме замразените парченца червена капия и сушения кервиз- листа, поръсваме с белия пипер (внимание - прави салатата люта!) и добавяме лимоновия сок.
Внимателно разбъркваме, сваляме от котлона и оставяме да изстине.
Салатата е много вкусна по всяко време на годината и спокойно може да замести основно ядене.
Забележка: Аз правя от години тази салата със зехтин и лимон по здравословни съображения, но е по-вкусна с олио и винен оцет.
|