ТОНИЗИРАЩА И ИКОНОМИЧНА ПРОЛЕТНА САЛАТА
==========================================
Обикновено в края на зимата след тежката зимна храна на всички, без изключение, им се прияжда "нещо зеленко".
Копривата още не е достатъчно порастнала, а на пазара в началото на април пресните зеленчуци са отчайващо скъпи...
Предлагам ви една приятна зелена салата, при това учудващо икономична.
250 гр. спанак, добре измит и почистен се нарязва на ситно.
Към него се добавят
-перата на 3 връзки чесън и 3 връзки лук,
-зелените листа на 3 връзки репички,
-репичките от една връзка,нарязани на кръгчета.
Салатата се обърква много добре и се полива с 1-2 с.л. зехтин (олио) и сокът от един лимон.
Отново се обърква добре.
Поставя се в купа с капак, като се притиска добре.
В това си състояние трае до седмица в хладилника.
Соли се само количеството, което ще се изяде за деня.
Подходяща е за всички, които постят.
А за тези, които не постят при сервиране се добавя на вкус кисело мляко, разбърква се и се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз или копър.
Като вариант към салатата може да се добави едно твърдо сварено яйце и/или накъсано на парченца (на конци) сварено (или останало от пиле на грил) пилешко месо или пушено пиле.
|