Оцетът ти оризов ли е? Ако можеш си вземи оризов, ако не, не е болка за умиране. Освен това ще ти трябва соев сос. В България не съм виждал light соев сос, затова и ти ако не намериш сложи стандартен и просто го разреди с малко вода, че иначе е доста солен. Рулцата, сушито и сашимито се топят в соса, в който предварително е разтворено уасаби.
Предполагам, че бамбуково килимче, клечки за хранене и остър нож имаш, но да кажа.
Относно рибата и аз ти препоръчвам сьомга и/или риба тон. Има в Елемаг сурови. Аз такива ползвам, досега не е имало издънка. Ако не, можеш да вземеш пушена сьомга. Пушен тон като че ли не съм виждал, но вероятно има. Като цяло не харесвам пушената риба, защото е много солена, затова нямам пълни наблюдения.
Можеш да вземеш и тигрови скариди освен това. Отново има в Елемаг:
Забучваш им по една клечка за зъби в долната им част (от главата през краката до опашката) без да нараняваш месото и ги пускаш във вряща подсолена вода. Стоят около 5 минути, вадиш ги и правиш нигири със скариди по
следния начин. Получава се това:
По същия начин може да направиш нигири парчета със сьомга и тон например.
В крайна сметка нигирито може да стане нещо такова:
Видео помощ за направa на нагири можеш да намериш
тук.
Освен това ще е добра да направиш и рулца. За рулцата, оригиналните и по-изхакани рецепти изискват неща, които ги няма в бг или са страшно скъпи (например сносен хайвер). Затова ти препоръчвам да направиш Филаделфия рол. Много е свежо и се допълват съставките. Нужна ти е сьомга, крема сирене Филаделфия и узряло авокадо.
Ето тук можеш да видеш много хубаво видео как се прави
Калифорния рол. При Филаделфията принципът е абсолютно същия, само че вместо краб ползваш сьомга на ленти, авокадото остава, а вместо майонеза слагаш крема сирене. Този хайвер (roe) можеш да го пропуснеш (той си е за Калифорния и без това) или да ползваш черен сусам, който също може да закупиш от китайския магазин на Пиротска.
Ето как изглежда Филаделфията:
Сервираш, разбира се, със зелен чай:
Относно ориза. Хубаво е наистина оризът да е специално за суши. Такива има в китайския на Пиротска, в Пикадили (там беше български, в картонена кутия, не помня марката; доста беше добър), в Елемаг (там има някакъв вносен за 10лв на 0.5кг; не препоръчвам - не си заслужава цена/качество). Със сигурно има и на други места, но аз от тези съм вземал. Ако не можеш да намериш ориз за суши вземи такъв, който се слепва. Не вземай басмати или подобни оризи, които не се слепват.
С 0.5кг пакет можеш спокойно да направиш суши за 4-5 души (аз веднъж с 1 кг ориз направих суши за 11-12 човека и доста ядохме). После слагаш ориза в тенджера и минаваш през няколко води докато не спре пуска бяло във водата. Може да се наложи и през 10 води да го минеш, зависи от ориза. После пълниш тенджерата с вода два пръста над ориза. Повече не е нужно, не се пълни цялата тенджера. Слагаш на котлон, държиш докато заври, оставяш да ври 1 минута, намаляш котлона на едно и оставяш 15 минути на едно. Махаш от котлона и държиш още 15 минути. През цялото време, от поставянето на котлона до махането, не отваряй капака и не бъркай.
Докато оризът се вари приготвяш заливката от оцет. Нужен е оризов оцет, захар и сол. Пропорциите са следните - за всяка 1 стандартна чаена чаша ориз слагаш по 1/6 чаша оцет, 1 супена лъжица захар (насипна; аз ползвам кафява захар на бучки и я разбивам на дребно предварително) и 1/3 чаена лъжица сол. Загряваш котлон и изсипваш съставките в някакъв малък метален съд. Бъркаш през цялото време, докато солта и захарта се разтворят и веднага отстраняваш от котлона. Когато оризът е готов (след 15те минути извън котлона) го слагаш в съд - стъклена купа или дървен съд от този тип:
Заливаш ориза с оцетния микс и разбъркваш, за да се разпредели оцетът хармонично. Разбърквай внимателно, за да не размачкваш оризовите звънца. Покриваш съда с кърпа и оставяш 15-ина минути да поизстине. Ако ти се занимава, вместо това, можеш да разбъркваш ориза с дървена шпатула с една ръка, а с другата да му вееш с ветрило 5-6 минути (или електрически вентилатор). Така майсторите помагат на ориза да изстине.
Това е за ориза.
В заключение ето някои неща, които са наистина оригинални и отлично изглеждащи, но са трудно (скъпо) направими в България. Правени са от суши-готвача в ресторанта, в който работих. Можеш да ги използваш за вдъхновение как да си аранжираш сушито например: