Много лесно, икономично и непретенциозно ястие, обикновено се използва за рециклиране на останали задушени (аз ги наричам "размазани") картофи.
За брат ми е суперпразнично, защото напоследък рядко правя този пирог, а още по-рядко се виждаме
Ако човек има в хладилника или в камерата някакво тесто и са му останали картофи, пирогът става за изключително кратко време.
Картофената плънка е перфектна за гарнитура или сама по себе си може да се използва за основно ястие.
Тесто:
замесва се хлебно, хрушчовско или се размразява бутертесто.
Плънка:
1/2 - 1 кг картофи се обелват и се нарязват на големи парчета с произволна форма. Слагат се в тенджера, посоляват се, заливат се с вода, почти колкото да ги покрие, добавя се малко олио и се подправя с един дафинов лист.
Котлонът се включва на силен огън и се намалява, когато ястието заври, а капакът се оставя леко открехнат.
Картофите са готови, когато водата е почти извряла, а те са почти разкашкани (ако сортът им е такъв, че се разкашкват, се задушават с по-малко вода).
Отделно се запържва лук, нарязан наситно или на ивички - кой както го обича. Лукът трябва да е много, придава допълнитална сладост на плънката.
Смесват се картофите с лука, плънката се подправя с бял пипер и риган и се оставя да се охлади.
Тестото се разточва на две кори според големината на тавата, върху долната се слага плънката и се покрива с горната.
Оставя се да втаса, ако не е от бутер тесто.
Отгоре се набожда с нож с остър връх, по желание се украсява с фигурки от тесто и може да се намаже с жълтък, смесен с олио или течна сметана.
Пирогът се пече в предварително загрята до 180 С фурна, докато стане прекрасно-златист.
Изважда се от фурната и
веднага се намазва с масло. Леко се охлажда и се поднася с бульон или салата по избор.
P.S. Утре ще потърся снимки.