По едричко пиле го почистваме от вътрешностите/ако има такива/.Отвън и отвътре го намазваме със сол,черен и червен пипер и малко разтопено масълце.Фурната загряваме на 250-300 градуса.Дъното на тавичката в която ще печем пиленцето покриваме с лист от домакинско фолио.В пилето слагаме чеснови скилидки и мащерка.Поставяме го по корем а в трътката мушкаме една отворена биричка 0,330 мл/бомбичка/.Поръсваме с едра морска сол докато го покрие .Поръсваме с няколко капчици водичка.Похлупваме тавата с друга такава с по голям размер и оставяме във фурната за около 1,5 ч.Правим сос от жълтъка на едно яйце,чаша бяло винце,малко сметана,бъркаме докато се посгъсти.Преди да консумираме пилето му чупим солената кора която го е предпазила от изгаряне /2-3 степен/а самото хвъркато сервираме върху предварително задушени с масло и копър картофки.Сервираме със соса който е отделен в сосиера.От биричката ни няма и помен така че ако е останала някоя и друга такава то не му мислете много-много.Наздраве и добър апетит!
|