biskvitka написа:
Имах половин килограм филе от херинга и реших да го изпържа. Нарязах филенцата на по-големи хапки, посолих ги и овалях половината в царевично брашно. Изпържих ги, но така се размириса, че се отказах да пържа повече.
Останалата половина от рибата наредих в стъклена тенджерка, намазах с 50-60 г майонеза, която беше останала от предния ден, поръсих с няколко капки соев сос и малко черен пипер и отгоре върху всяко парченце сложих по една трошица студено масло (общо не повече от 1/2 ч.л.). Захлупих с капак и сложих в микровълновата за 7 минути на 100%. След това се изважда тенджерката и се оставя за пет минути захлупена. Сервира се в същия съд. Отделно сложих картофено пюре. Стана невероятно вкусно!
(исках да го снимам, но беше ометено прекалено бързо
)
Ако се приготвя в обикновена фурна, може да се наръси с настърган кашкавал малко преди да стане готова рибата. Кашкавалът не се пече, само се оставя да се разтопи.
И още нещо. Рибата трябва да е добре размразена (и леко подсушена), защото иначе пуска вода и сосът не е нежен, а воднист (първия път стана точно така). Аз размразявам рибата в хладилника и след това я оставям за малко на стайна температура.
Ако имате малко дете, заменете майонезата със заквасена сметана, а черния пипер го поръсете само във вашите чинии.
Ястието може да се приготви с всякаква риба.
Бих те посъветвал да не размразяваш по този начин риба или каквото и да е дълбокозамразено месо.
Аз от много отдавна практикувам т.н. от мене "шоково" размразяване, което съхранява всичките вкусови качества на дълбокозамразените продукти, независимо какви са те.
Целта е много бълзо да се повиши температурата, буквално светкавично.
Това става само когато се пусне дадения продукт във вряща вода.
За зеленчуците това е ясно, но малко хора ползват този начин и за месо.
В твоя случай бих те посъветвал да сложиш в тенджера да заври подсолена вода и да пуснеш рибата в нещо като кошничка или друго приспособление, за да можеш бързо да я извадиш без да я разтрошиш.
Оставяш я в горещата вода според размера и дебелината на парчетата.
Примерно, ако става дума за филета - около 2 - 2,5 мин.
След това я прави каквото искаш, остава си сочна.
А по твоя начин сокът изтича при бавното размразяване и рибата губи от ценните си качества, а и от вкуса твърде много.