Навила съм се много и ще правя цялото количество - ние тука сме по голе-е-емите дози
Т.н. еврейско лятно кисело зеле се прави много лесно - по-лесно от зимното. Викат му "капуска" или "капуста", което си е славянското наименование на зелето.
Зелето се нарязва на много тънички сламки. На 1 средна зелка се слагат 6ч.л. сол и се намачква. После се насипва в буркани, затваря се с капачките и се оставя на слънце на балкона или между прозорците 3-4 дни. За това време ферментира и се прибира в хладилника, за да се прекъсне ферментацията.
Освен за
този приказен зелник, става и за салата, когато ви омръзнат домати, краставици, чушки. Може с домат или краставица на кубчета, копър, целина, чесън - разнообразие в лятото.
Когато човек се обезводни от жегите, е добре да хапва кисело и солено - възстановява се солният баланс.