Или пресни листа от цвекло.
В половината от мазнината, която сме си определили ( общо около 2 суп.лъж.зехтин или олио ) задушаваме нарязан на сламки един голям морков и една зелена чушка на ситно.
Наливаме 1,5 л. топла вода, сол или някакъв, останал от друго готвене бульон ( може и от кубчета ), след малко добавяме 1-2 средни картофа на кубчета и варим около 20 мин., така , че картофите да уврат.
Отделно, в другата част от мазнината задушаваме глава лук, нарязана на ситно и един голям домат, настърган.
Към врящият бульон добавяме нарязаните листа и други пресни зелени подправки - магданоз, копър, може малко пресен босилек, може пресен джоджен.
Добавяме задушения лук и доматите.
Оставяме да кипне и да заври не повече от минута - две.
Сервира се топла или студена.
При сервиране се застройва със смес от сметана и кисело мляко.
ВТОРИ ВАРИАНТ
Вместо картофи се добавят 2 с.л. добре промит ориз и се вари до сваряването на ориза.
При поднасяне се застройва с кисело мляко с малко чесън, вместо със сметана.
|