За тестото:
175 г цели печени бадеми
225 г кафява захар
225 г обикновена захар
6 белтъка
1 с.л.фино царевично брашно
2 ч.л. бял винен оцет
За реденето:
1 кг ягоди,почистени от дръжките,по-едрите разполовени
50 г пудра захар и допълнително за украса
570 мл сметана
1.Загрейте фурната до 140 гр(120 с обдухване) и покрийте две плитки тавички с хартия за печене.Смелете на по-едро 2/3 от бадемите в кухненски комбайн,а останалата част натрошете.Бадемите не трябва да са ситно смлени,а да бъдат на парченца.
2.Смесете кафявата и обикновената захар.С ръчен миксер разбийте белтъците на сняг,а след това на три порции добавете захарта,като след всяко добавяне разбивате до сняг.Сложете царевичното брашно и оцета,като продължите да разбивате до хомогенна и пухкава смес.Това ще се получи след около 5 минути,като трябва да усещате,че сместа започва "да тежи" на миксера.
3.Добавете едро смлените и по-голямата част от натрошените бадеми и разбъркайте с шпатула.Разпределете сместа върху двата листа за печене и разстелете до кръг с диаметър около 20 см.Поръсете с останалите натрошени бадеми.Запечете за около час,изключете фурната и оставете блатовете от тесто за целувки да изстинат във фурната поне за още час.Оставете вратичката на фурната затворена(така тестото няма да се напука).Може да съхраните тези блатове в херметически затворен съд за ден или да замразите за месец.
4.За ягодовия сок първо пюрирайте 600 г ягоди в блендер и ги прецедете през фина цедка,за да отделите семките.Подсладете с 2 с.л. пудра захар.Може да направите сока ден по-рано.Пресейте останалата пудра захар в сметаната,разбъркайте добре,докато започне да държи форма,и разбийте в 2/3 от ягодовия сок.
5.За да сервирате,внимателно извадете единия блат от тестото за целувки и го поставете върху голяма чиния или плато.Върху него намажете половината от ягодовата сметана.Поставете втория блат отгоре,залейте с останалата сметана и поръсете с останалите ягоди.По желание поръсете с пудра захар и полейте с малко ягодов сос.
Трябва да направите тортата точно преди сервирането!
Тази рецепта преписвам точно и буквално от юнския(6) брой 2008 г на списание Good Food.
Сигурно ви звучи доста сложно и трудоемко,но аз сега ще ви напиша вариант на рецептата,който съм си приспособилаза по-лесно,а и от 6 белтъка излизат твърде много целувки.
за тестото:
3 белтъка
300 гр захар(каквато имате-кафява,бяла или и от двете)
1 с.л. царевично брашно
2 ч.л. оцет
шепа ядки по избор и възможност
за крема:
1 пудинг на др.Йоткер със сметанов вкус
500 мл прясно мляко
3-те жълтъка
5-6 с.л.захар
200-300 мл течна сметана
Блатовете приготвям по описания в оригиналната рецепта начин.Изпичам два кръга от по 20 см едновременно в една тавичка,щото трябва да се пести ток!
Около двата големи кръга нацвъквам още няколко малки-колкото,толкова!
Пека на 140/150 гр около час,час и половина.Дотук с целувките!
Крема става по-интересен и много вкусен,а плодове слагам според сезона.Ще ви дам линк,където ще видите няколко варианта на тортата.
Приготвям пудинга по инструкциите на опаковката.Като го сваля от котлона,добавям с енергично бъркане жълтъците и оставям да изстине.Разбивам сметаната на пяна и смесвам с пудинга.Получава се пухкав крем.Когато съм готова и с крема,започвам по оригиналната рецепта да подреждам тортата,като вместо да пасирам плодове,използвам или пасиран конфитюр или готов топинг!
На този линк може да видите тортите.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=308020
Успехът винаги е гарантиран!
Пожелавам и на вас успех и да ви е сладко!