Рецептата е за 4 кексови формички - правя го в по-голямо количество, защото може да се съхранява ок.2 седмици в хладилник, увит във фолио.
Продукти:
500г телешки дроб, 1кг обезкостени телешки гърди, 2 средни патладжана, 250г суров бекон, 4 малки главички лук, 7-8 китайски ароматни гъби или сушени манатарки, ок.150г мариновани култивирани гъби от буркан, половин франзела, 5 яйца, 1 ч.л.млян черен пипер, 1 ч.л.сол /или повече, въпрос на вкус/, ½ ч.л.настъргано индийско орехче, 2 дафинови листа, едросмляна галета, лентички сланина.
Телешкото и бекона нарязвам на парчета, заливам с вода, колкото да го покрие, прибавям дафиновите листа и варя, като след 20-ина минути слагам и нарязаните дроб и лук, сушените гъби и обелените, нарязани на кубчета и отцедени от горчивия сок патладжани. Когато месото омекне, отцеждам всички продукти и ги оставям да изстинат. Междувременно накисвам франзелата в бульона от варенето и изстисквам добре. Смилам всичко заедно с маринованите гъби 3 пъти през най-ситната решетка на машинката за месо, прибавям яйцата и подправките и омесвам много старателно всичко. Намаслявам обилно формичките за кекс и ги посипвам с галета, нареждам на дъното лентички сланина, изсипвам от сместта до ¾ от височината им и пека 40мин. на 200о. Изваждам пастета от формичките след като е добре изстинал.
Поднасям го студен върху голяма дъска за рязане, отстрани подреждам малки чепки тъмно десертно грозде или касис (ако успея да намеря) и тънки кръгчета сладки жълти ябълки. Топъл бял хляб и добро розе /пенливо също/ са чудесната компания за този пастет.
И тъй като вече си мечтая за зимните празници - пастетът е добро решение за предстоящите именни дни или за ненадейния и необоснован глад към 11 часа на 01.01.
|