Пенне Огретен
1 ч ч = 250 мл
1/2 ч ч олио (масло, зехтин )
250 г кайма
1 глава лук ситно нарязана
1/2 ч ч бяло вино
1 ч ч сметана заквасена (готварска)
1 ч ч доматен сок
250 г пенне фусили
2 яйца
1 ч ч настърган кашкавал
ситно нарязан магданоз
. Каймата, лукът и чесъна се запържват в половината от маслото ..
. Добавя се виното, черния пипер и солта и когаот се сгъсти , се сипва доматеният сок..
. Оставя се да ври на тих огън ~ 45 мин...
. В два и половина литра кипяща подсолена вода се сваряват макароните...
. Изцеждат се и към тях се добавя останалото масло ...
. Към изтиналата вече кайма се добавят разбитеите яйца и ситно нарязаният магданоз...
. Слага се в подходящ съд половината от макароните, половината от сместа и половината кашкавал..
. Сметаната и останалият кашкавал се разбърква и с тях се залива горния слой на макароните...
. Слага се в предварително загрята фурна ~ 200 С за около 15-20 мин (зависи от фурната)...
* Може да се ползват всички видове къси макарони .. ригатони .. фусили..
пене... фарфале и т.н..Вариантите са хиляди.... Може само доматен сос и кашкавал ..кубчета шунка, бекон ....
Добър Апетит