Кукуреците са традиционно ястие на Балканите и Анадола. Приготвят се от агнешки или ярешки дреболии и черва, мариновани с лимон, зехтин и риган, сол и пипер.
В Гърция традиционно се приготвят за Великден, но ги има и по всяко време на годината.
агнешки комплект
агнешки тънки черва
риган
пресен лимонов сок
сол, пипер
зехтин
Агнешките дреболии се измиват и се нарязват на парчета с размер като за шишове.
Слагат се подходящ съд и се мариноват с лимоновия сок, зехтин, риган, сол и пипер.
Червата се измиват, като се обръщат - най-лесно става с бамбуково шишче.
Парчетата дреболии се нанизват на метален шиш.
След като са нанизани, от единия край на шиша започват да се навиват чревцата, така че да завият дреболиите. И те се овкусяват с риган, сол и пипер.
Пекат се като чеверме над жар, докато покафеният и станат хрускави.
Махат се от жарта и се режат на цилиндри около 5 см., които се поставят в съд за сервиране и се доовкусяват с риган, зехтин сол и пипер.
При липса на жар може да ползва скара или фурна. Могат да се направят и по-малки по размер.
Тук може да се види рецептата стъпка по стъпка на 16 снимки.
Накрая: