Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 06 Юли, 2020 11:58 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Тиквен пай
Сготвено на: 19 Яну, 2005 2:58 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е един лек, лесен за изпълнение и много вкусен сладкиш.
За платката:
200 г брашно
100 г маргарин
1 непълна ч.л. амонячна сода
1 щипка сол
2-2 1/2 с.л. студена вода

Всичките съставки се смесват бързо и тестото се слага в хладилника за 1 час (покрито).

През това време се приготва плънката.
За плънката:
600 г сурова тиква
1 настъргана ябълка
1 ч.ч. кафява захар (или 2/3 ч.ч. бяла +1 с.л. мед)
1 яйце, разбито
2 с.л. сухо мляко
2 с.л. царевично нишесте (моето беше с аромат ягода, но може и натурално)
1 с.л. масло
1 пак. ванилия
1/2 ч.л. канела

Тиквата се почиства и настъргва. Задушава се на слаб огън с маслото и 2-3 с.л. вода. След като омекне достатъчно, се сваля от огъня и се добавят останалите продукти. За да стане хомогенна сместа се пасира.

Тестото се разточва на тънка кора и се слага в суха кръгла тава (25-30 см), като се оформят и бордюрчета, високи 3-4 см. Кората се набожда с вилица, за да не стане на мехурчета при печенето и. Пече се на 200-220 градуса до златисто оцветяване.
След като вече е готова платката (това става много бързо, внимавайте да не загори!), върху нея се изсипва плънката и се допича за още 6-7 мин. Може да се наръси отгоре с 2 ч.л. кафява захар за получаване на лека коричка. Фурната се изключва и тавата се изважда след още 5 мин.
Паят се сервира студен, така е сигурно, че се е стегнал.
Паят може да се украси с бита сметана, орехи, крокан.

Докато се пече платката, се носи неприятна миризма от амонячната сода. Това обаче да не ви притеснява, готовият продукт е невероятно ароматен и вкусен.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB