Много ароматен и вкусен хляб
75 г тиквени семки
за тиквеното пюре1 с.л.масло
350 г тиква, обелена и нарязана на малки кубчета
10 мл прясно мляко
1/4 ч.л. сол
щипка индийско орехче
за тестото500 г бяло брашно
20 г прясна мая
1 чл.л захар или мед
~ 100 мл вода (количеството и зависи от сочността на тиквата)
1 1/2 ч.л. сол
за джинджифиловото масло 100 г меко масло
2 см пресен джинджфил, фино настърган
1/2 с.л. прясна мащерка, фино нарязана
1/4 ч.л. сол
Приготвяне:1. Тиквено пюреМаслото се разтопява в дълбок тиган или касеролка, добавя се тиквата и се задушава. Сипва се млякото. Като кипне, огънят се намалява. Задушава се около 10 мин или докато тиквата омекне. Подправя се със сол и индийско орехче. Тиквата се пюрира и се охлажда.
Марабу ме "светна" (за което и благодаря) за по-бърз начин на правене на тиквено пюре, а именно - печене на тиквата в микровълновата. Така пюрето не е воднисто, а и наистина става за няколко минути.
Прекарах тиквата през цедка, за да отстраня грубите влакна.
2. ТестоМаята се разтваря в малко вода със захарта / меда. Отгоре се поръсва с малко брашно и се оставя да втаса за около 15 мин. Добавят се брашното, тиквеното пюре, 2/3 от тиквените семки, сол и вода, колкото е необходимо да се получи меко тесто. Хубаво се размесва (месих на ръка, много е приятно

), покрива се с кърпа и се оставя да втаса около час или докато обемът на тестото се удвои.
Втасалото тесто се премесва и се оформя на топка, като отстрани се нацепва с нож, за да заприлича на тиква.
Отново се покрива и се оставя да втаса за около 1/2 час. Включва се фурната на 200 С.
Хлябът се намазва с кашичка от брашно и вода (тук идеята е на
Гоце) и се поръсва с тиквени семки.
Пече се в долната част на фурната на 200 С около 40 мин.
Като поизстине малко, се поднася с масло с джинджифил.
Масло с джинджифилВсички съставки се смесват, оформя се топче и се прибира в хладилника, за да се стегне.
Източник:
Zorra от
Kochtopf