Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Окт, 2018 10:07 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 03 Май, 2005 2:22 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Кафяв ориз с червн фасул и царевица

Необходими продукти:
1 глава лук
3 ск.чесън
1 зелена пиперка
1 морков
1 резен целина
300 гр. кафяв ориз
6 с.л. олио
1 консерва царевица(200гр.)
1 консерва червен фасул(200 гр.)
1/2 буркан домати
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. кимион
1 щипка лют пипер

Начин на проготвяне:

Лукът и чесъна се нарязват на ситно,чушката,морковът и целината на кубчета.Задушаваме селенчуците.Прибавяме царевицата и фасула,разбъркваме,изсипваме ориза и разтворения във вода бульон.Овкусява се с подправките,долива се окло 1 л. вода.Ястието се оставя да ври около 30-40 мин. на умерен огън.След като оризът поомекне прибавяме пасираните домати,оставяме да поври още 10-ина мин.

Рецептата както казах не е изпитана (имам я от едно старо списание "Бон Апети")..за сега,ако иам смелчаци да я опитат ще се радвам да споделят впечатления. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 11:15 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Я, каква интересна рецепта! Любопитно ми е как се съчетават лесно смилаемият ориз със по-трудно смилаемите боб и царевица.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 11:20 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Jasen написа:
Любопитно ми е как се съчетават лесно смилаемият ориз със по-трудно смилаемите боб и царевица.

Като опитам ще ти кажа ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 5:35 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Тоя мързеливия няма да го чакам цяла вечност,я! Взех нещата в свои ръце. Като истински воин - готвач отърчах до магазинчето долу и купих боба, царевицата, морковите, домати, консервирани чушки.. Наложи се да модифицирам, защото нито бобът беше кафяв, нито оризът. Нито пък се придържах към препоръчаниоте мерки. Воден от кулинарния си инстинстинкт плюоснах шепа бял боб в тенджерата под налягане и се заех с чесъна, лука, морковчето и и консервираните чушки, като ги нарязах и с една шепа ориз задуших в една тенджерка с малко олио. Докато се мотах из кухнята на един крак бобът беше уврял и субрах всичко св тенджерата под налягане. С подправките видях зор - целина няма, кйимьон ссъщо, кориандър нямам и представа какво е...Хвърлих малко чер пипер на зърна, с. л. от вълшебната подправка на "Маги", 1 ЛЮТО ЧУШЛЕ!!!! , което предопредели резултата, защото наисъина е МН. ЛЮТО!!! и малко от една подправка за аржентински пържоли, в която пишеше, че имало и кориандър. После олио, сол на вкус. Помислих си за микровълновата, но укорителния поглед на Луд,етина и затворих капака на токамака. Резултатът? - повече от положителен!


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 7:47 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Леле, тоз човек е луд! Каква енергия, какво нещо! Представям си какво ще сътвори, когато проходи на два крака... Горката му половинка! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 9:49 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Интересно ми е,как е на вкус коминация от ориз и боб?Признавам ,че ми се виждаше доста странна,за да я опитам така лековерно :roll: Пред теб обаче явно няма спирачки.. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2005 11:32 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Направих го и ето какво се получи:
1. Оризът се свари за около 40 мин.
2. Част от зеленчуците се разкашкаха.
3. Бобът оцвети ястието в зловещо синкаво.
4. Без кимион определено не е вкусно.
5. (Само) На мен ми хареса :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2005 10:37 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
:shock: !? При мен се получи супер, въпреки целия скептицизъм, с който подходих по въпроса. И въпреки модификациите. И жена ми го харесаса с две забележки: 1. Бил съм сринал семейния бюджет и 2. Защо нямало и пържола!
( Помислих си наум, че ще и бъде трудно да влезе цяла в тигана, но може да се направи нещо по въпроса. Но не преди да ми стане готов изкуственият ми крак - нали знаете , че настъпих мина докато бях рейнджър в Ирак. Щото дотогава съм и в ръчичките! :evil: :evil: )


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Май, 2005 9:24 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Biskvitke,след тази "реклама",със сигудност няма да събера смелост да го опитам.. ;) Какъв е този ориз дето се вари 40 мин.. :-? ,за ризотото не си посочила време,но предполагам и там е било същото положение. :) Пък и с този син цвят..брр
Ясене,твоята модификация с бял боб и нормален ориз наистина звучи по- приемливо,но все пак боб с ориз,че и царевица.. :?:
Възхищавам ви се на смелостта! :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Май, 2005 10:26 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Гозбата се получи мн. вкусна и вс. , които я опитаха го признаха. Търпях леки критики за ориза , че е леко разварен (15 мин в токамак май са мн.) , но и боба трябваше да доуври. Гледах да съкратя процедурите щото на един крак нали се сещате как е...(Спомняте си как като придружавах Кук на едни острови и аборигените ми отмъкнаха левия крак не занам за какви :grill: техни цели) В крайна сметка се получи мн. :yami: .

P.S. И не ме питайте повече какво е токамак. Лудетина да обясни - тя е физикът във форума. Аз съм еднокрак гозботерминатор. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Май, 2005 1:48 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
@ Ludetina
Забравих да кажа, че ориза го варих 40 минути на много слаб огън (трябваше да свърша и малко домакинска работа :oops:). Иначе ризотото го варя на среден огън (или малко над средния), но там непрекъснато се бърка и се опитва, за да се хване точния момент.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB