Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Апр, 2018 10:11 pm Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Яну, 2011 1:58 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ТИКВИЧКИ С ОРИЗ, ПРАЗ, ДОМАТИ, ЯЙЦА И СИРЕНЕ ХАЛУМИ

ПРОДУКТИ:
800 г. средни тиквички
1 чаша ориз (аз използвам или Жасминов, или Басмати)
1 голям домат (може и от консерва)
1 стрък праз
1,5 ч.л. подправка МАГИ - "10 зеленчука" (или 1 ч.л. сол)
1/2 ч.л. бял пипер
1 малко зърно бахар
3 с.л. зехтин
3 твърдосварени яйца
225 г. сирене Халуми (не се чудете, толкова е стандартната опаковка...)
половин връзка копър или 1/2 ч.л. сушен копър


Забележка: 1. Не слагайте повече от подправката или сол, защото сиренето Халуми е доста солено.
2. Сиренето Халуми можете да поставите в яденето още съвсем в началото на готвенето, при задушаването на праза, само нарязано на кубчета. Разбира се, ароматът и вкусът няма да бъдат същите...
3. С изключение на задушаването на праза, яденето не се разбърква, единствено тенджерата може да се раздрусва странично.

Загряваме леко 1 с.л. от зехтина и добавяме в него нарязаният на много ситно праз. Задушаваме под капак 5 мин. и наливаме половин чаша вода. Задушаваме още 5 мин.
Нарязваме тиквичките на дребни кубчета (необелени, ако са много пресни), добавяме ги при праза, поръсваме с белия пипер, добавяме зрънцето бахар, леко спукано, но не и разтрошено.
Задушаваме още 5 мин. под капак, без да разбъркваме.
Добавяме нарязания на кубчета голям пресен домат (или накълцаните около кафена чашка домати от консерва).
Отново не разбъркваме, а само раздрусваме тенджерата.
Яйцата обелваме, внимателно отделяме жълтъците и нарязваме белтъците на кубчета.
Нарязваме сиренето халуми на пластинки около сантиметър. Запичаме пластинките на тефлонов тиган без мазнина до зачервяване от двете страни, оставяме да поизстинат и ги нарязваме на кубчета.
Промиваме до светло ориза и, заедно с белтъците и кубчетата запечено сирене, го добавяме при тиквичките.
Наливаме 3 чаши гореща вода, с разтворената в нея подправка или сол, добавяме останалите 2 с.л. зехтин, раздрусваме тенджерата и оставяме да заври.
Ври 12 мин. на силен огън, изключваме котлона и оставяме да поеме температурата още 10 мин.
Поставяме под капака няколко слоя домакинска хартия, поръсваме ориза с копъра и захлупваме така, докато изстине на остатъчната температура.
При сервирането, върху порцията поставяме резенче жълтък, поръсено с малко черен пипер.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Окт, 2011 1:06 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Харесва ми тази рецепта и смятам да я направя. Ще пропусна вероятно само свареното яйце, което ме притеснява.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB