Плънка:
500 г телешка кайма
250 мл бисерен ориз
1-2 глави лук
1 с.л. доматено пюре
чубрица, сминдух, босилек, черен пипер и съвсем малко червен
Лукът се запържва, към него се добавя оризът и се залива с 250 мл гореща вода. Посолява се, добавя се пюрето и се вари (с бъркане) на среден огън, докато оризът изцяло поеме течността. Докато е още горещ оризът, към него се прибавят каймата и подправките.
Една голяма зелка (около 2 кг) се разрязва напречно (образно казано, малко по-ниско от Екватора
). Долната половина с по-дебели и груби листа се оставя за нещо друго (например, салата). Горната се вари в кипяща подсолена и подкиселена вода, като с голяма вилица внимателно се отделят листата. Цялата тази процедура с варенето не трябва да продължава повече от 5-6 мин.
Листата се разрязват на две (по-големите на три), а на най-малките само им се изрязва дебелата жилка.
Завиват се сармички и се нареждат в тенджера, покрита със зелеви листа.
Сармичките се заливат с 200 мл настъргани домати (аз нямах и сложих малко доматено пюре, разтворено във вода). Върху тях се долива вода (без да покрива последния ред), сипва се и малко олио. Отгоре се закриват със зелеви листа (на мен не ми останаха и пропуснах този момент), покриват се с чиния и се варят на среден огън (или малко по-силен от средния), докато заврат, след което огънят се намалява и ястието къкри, докато зелевата обвивка се свари (това се проверява с дървено шишче - така няма опасност да се изгорите).
Поднасят се със сметана.
Изглежда много сложно, вероятно заради дългите обяснения, но изобщо не е трудно.