inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 20 Сеп, 2014 4:56 pm Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Яну, 2005 3:00 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Аз го правя по много лесен начин.

Нарязвам зелката колкото може на по-тънки лентички. Добавям един настърган морков, 1 ч.л. вегета, малко сол и 6-10 зърна черен пипер. Размачквам, за да поеме зелето от подправките, добавям 1 дафинов лист, слагам малко вода (не повече от 1 ч.ч.), 2 с.л. олио и слагам на котлона да се вари.

След като омекне зелето, добавям 1-2 с.л. доматено пюре и 1 ч.л. червен пипер, разбърквам и прехвърлям в тава. Сипвам още малко олио. Запичам в силна фурна.

Ако ще се слага месо, то се сварява предварително.

Киселото зеле го правя по същата технология - варено и после запечено. Много е вкусно.

Това е!


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Яну, 2005 11:11 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Аз го правя по много подобен начин,единствените разлики са ,че преди да сложа зелето в тенджерата задушавам малко лук и към подправките,освен изброените слагам и целина.
След като се запече наистина става много вкусно,дори и постно. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Задушено зеле
Сготвено на: 27 Яну, 2005 1:12 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Аз мойто прясно зеле обикновенно не го запичам. Само го задушавам. Нарязвам зелката на ситни лентички и я слагам на слаб огън в тенджера с малко олио/зехтин. Бъркам го докато на стане леко прозрачно и добавям1-2 пресни (или замразени) нарязани чушки ,2-3 ситно нарязани домата + чаша доматен сос , и половин връзка пресен копър , малко червен пипер, лимонов черен пипер (или нормален +малко лимонтузу), сол. . Зелето обикновенно си пуска вода, а и доматения сос е течен така че не сипвам вода. Става малко по-свежо и леко хрупкаво.Обикновенно е готово за най-много 30 мин


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Прясно зеле
Сготвено на: 07 Фев, 2005 11:56 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Когато готвя прясно зеле или зелен фасул доматите ги слагам почти накрая, но ги слагам на купчинка по средата на тенджерата, така, че стичащата се кондензна вода от капака да ги облива и така да се сваряват и да прониква сокът им в зеления фасул без бъркане.

Ще попиташ защо и на прясно зеле? Ами, защото си имам патентовано готвене на прясно зеле - когато е почти напълно готово покривам цялата повърхност на тенджерата с филийки типов или ръжен хляб, дебели един пръст, може и поизсъхнали, ако се сетиш да ги нарежеш един ден предварително и ароматизирани чрез натъркване със скилидка чесън. Ефектът е разкошен - поемат излишната вода и дават чуден аромат на зелето, пък са и нещо като гарнитура. Като вариант може върху филийките да се поръси и малко лют червен пипер, да се сложат листенца дафинов лист, който след малко се махат, за да не даде прекалено силен аромат. Или зрънца бахар, които дават чудесен аромат на прясното зеле. И, разбира се, пак по средата купчинка домати. Разбира се, посоляват се, ръсва се малко черен пипер и по малко олио на всяка филийка.

Както и да е, обяснявам пак - значи, когато се готви някакво ядене, независимо какво, капакът е най-студеното място от тенджерата.Когато се готви зеле, обикновено има доста вода и ако решиш да я изпариш, просто няма да стане. Защо - защото мазнината обикновено отива в горните слоеве, а долу, на най-горещото място остава само зеле и сок, с недостатъчно мазнина и обикновено загаря. Не може да се разчита на смазващата съставка - олиото.
Дотук за мазнината и загарянето, това обяснява защо обикновено в зелето ( в тенджера ) остава доста сок. И ето защо, за да се изпари, обикновено се запича във фурна.

Сега обяснявам за капака. Тъй като е най-студения ( относително, разбира се...),нагрятата пара отдолу като стигне до него веднага се охлажда и втечнява, става на конденз и веднага пада надолу, в яденето. Затова, при готвене на ориз, както и специално за зеле в тенджера се слага или кърпа под капака, за да попива конденза, или, както е моя патент - филийки хляб, за да попият те конденза по по-естествен начин.

Това е цялата философия, нищо сложно, нали? Хайде, момичетата да коментират тази технология.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2005 10:22 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
gotin, заслужаваш :kiss: (че и нещо повече, ама не от мен зависи, кой получава Нобеловите награди :evil: ) за научното си откритие! Смятам съвсем скоро да изпробвам технологията ти, само да съзрее закваската за хляба (ама съм нахална - с домашен хляб искам да си устроя пиршество :lol: ).
Без въпроси не може:
1. Колко порции наведнъж правиш? (т.е., може ли да се остави и за другия ден, без хляба, разбира се)
2. Няма ли опасност да вкисне зелето от хляба? (учили са ме, че ако в манджата попадне и една троха, тя (манджата) вкисва като закваска през август)
И накрая - благодаря, че сподели с нас чудесната си технология :cheers:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Фев, 2005 2:15 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
gotin, заслужаваш :kiss: (че и нещо повече, ама не от мен зависи, кой получава Нобеловите награди :evil: ) за научното си откритие! Смятам съвсем скоро да изпробвам технологията ти, само да съзрее закваската за хляба (ама съм нахална - с домашен хляб искам да си устроя пиршество :lol: ).
Без въпроси не може:
1. Колко порции наведнъж правиш? (т.е., може ли да се остави и за другия ден, без хляба, разбира се)
2. Няма ли опасност да вкисне зелето от хляба? (учили са ме, че ако в манджата попадне и една троха, тя (манджата) вкисва като закваска през август)
И накрая - благодаря, че сподели с нас чудесната си технология :cheers:


:) Благодаря!
Досега не се е случвало прясно зеле да вкисне от хляба.
Освен това, една средна тенджера прясно зеле, пълна догоре преди готвенето, в края му е не повече от 3-4 пръста дебел слой и се изяжда от тричленно семейство твърде бързо.
Филийките хляб, които покриват зелето не са предназначени да заместят хляба на масата, а по-скоро са гарнитура към зелето, така че на една чиния зеле обикновено се пада една филийка, която не само е попила аромата на зелето, но и е облагородена от поставените допълнителни аромати на подправките, чесън и т.н., така че самата филийка е вид подправка... :)
Като по-елегантен вариант върху филийките може да се постави вместо олио масло и няколко много тънки резенчета брюкселско зеле, за аромат. Но тънки резенчета, за да могат да се сварят на парата при готвенето.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Yahoo [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB