Розов ориз с домати Източник : Уверени в кухнята
1 гл лук
450 г дългозърнест ориз
1 с л олио
900 мл доматен сок
1 стрък лимонова трева*8 твърди домата
2 с л нарязан пресен риган
сол и смлян черен пипер
. Обелете лука и го нарежете на ситно ..
. Изплакнете и отцедете ориза...
. Загрейте олио в голяма тенджера. СЛожете лука и пържете 2-3 мин, докато омекне..
. Прибавете ориза и пържете още 1 минута...
. Добавете доматения сок и 900 мл вода и кипнете...
. Сложете лимоновата трева и варете 20 мин или докато оризът не попие доматения сок и водата..
. Обелете доматите, махнете им семената и ги нарежете...
. Разбъркайте ги заедно с нарязания риган към ориза..
. Подправете и изсипете ориза в затоплена чиния...
* Лимоновата трева е китайска подправка,която се вари заедно с ястието, а после се изважда..Ако не можете да я намерите, спокойно я пропуснете от тази рецепта.. ** Това ястие може да се приготви в МW : сложете олиото и лука в купаза микровълновата фурна, захлупете и варете на "Силно" (100%). Добавете ориза, врялата вода и лимоновата трева.. Варете 20-25 мин, като разбърквате от време на време, докато оризът попие цялата течност..Прибавете нарязаните домати, ригана и подправките...
*** Всъщност аз правя много по лесно-- запържвам лука, добавям ориза и сипвам вода 1 към 3, след 10 мин добавям доматите нарязани на кубчета и варя на тих огън .. Лимонова трева я про-пускам.. май съм я виждала в Хит.. но той е далеч..Риган пресен няма .. така че сух..Добър Апетит!!!