Джинджифилът е любимата ми подправка и го слагам почти във всичко. А ето и някои 'хватки' за по-пълноценната му употреба.
Можеш внимателно да отрежеш част от корена и да я посадиш в саксия. Ако поникне, ще си имаш зелени стръкчета за суши и салати с риба (а защо не и с месо).
Много обичам щрудел с джинджифил, вместо с канела. Коренът се настъргва на най-ситното ренде и се използва около 1 ч.л. Имам рецепти за Ginger bread, но не са изпробвани (засега). Ако те интересуват, ще ги изровя.
Коренът е доста голям, затова можеш да си направиш захаросани резенчета: нарязваш джинджифила на тънки колелца и го вариш няколко минути в сахарен сироп. След това колелцата се сушат в плоска чиния, наръсена със захар. Захаросаните резенчета се хапват вместо бонбони, с тях се украсяват сладки или се слагат в теста. Може да се овкуси и свинското печено, става нещо съвсем различно (плюс това подобрява усвояването му).
Сетих се за една
рецепта с риба, ще взема да я напиша.
И още нещо. Преди време бях купила сушени корени от джинджифил и куркума. Не успях да ги смеля по никакъв начин и ги изхвърлих. Такива не съм срещала отдавна, но ако видя, няма да си купя за нищо на света.