Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 03 Дек, 2021 2:01 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 17 Апр, 2005 3:33 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Съвременните уреди са снабдени със система за блокиране
Конструкцията на газовите котлони не се е променила за цялото си съществуване. Те се пускат във вид на отделно стоящи котлони или като част от печки или мебел за вграждане. Основноят елемент на газовия котлон е горелката, в която става смесването на въздуха и газта. Възпламеняването на сместта става на изхода от котлона. Горелките са обурудвани с регулатор на газта, с помощта на който се задава необходимата интензивност на горене. Копчетата за регулиране са изведени или в в предната част на плота, или отгоре. Количеството на котлоните може да бъде от един до шест на плот.
Готварските панели се различават помежду си не само по брой на котлоните, но и по мощността на всяка една горелка. Болшинството имат мощност от 1,5 до 2 кВт. Съществуват такива, които са с понижена до 1 кВт или повишена до 3 кВт мощност. Много вносни газови печки са снабдени с четири котлона, два от които са със стандартна мощност, един е с повишена мощност и един с понижена. В такова разнообразие има резон. На практика често трябва не само да приготвим храната, но и да я направим на голям или малък огън, например бързо да загреем водата в чайника или или пък да стоплим кашата на детето.
Много производители не ограничават мощността на газовите горелки. Неотдавна в света на газовите котлони се появиха двуконтурните и триконтурните котлони от Siemens, Miele, Ariston. При тях може да се получи не един контур на пламъка, а два или три, разположени един в друг. Благодарение на това се получава по-интензивно нагряване по цялата му площ. Сред другите полезни приспособления на газовите котлони е системата за електросамизапалване и контрол. Запалването става чрез свещ отстрани на уреда, като това може да бъде ръчно или автоматично. В първия случай, след като завъртите котлона копчето на котлона, трябва да натиснете и бутона за запалване. При автоматичния ревим запалването става при включване на газовата горелка.
Газоконтролът представлява специална термоелектрическа система, която блокира подаването на газ, ако огъня случайно загасне или не сте го запалили.
От ,,Вестник за къщата,, бр. 15


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB