gotin написа:
...Каква е, според вас, тънката (или не толкова тънка) разлика или прилика между дип, дресинг и ранч...
Общото между всичките тези понятия е, че означават сосове.
Разликите:
дип - по-гъста, почти пюреобразна смес, подходяща по-скоро за мазане, отколкото за поливане. Много е удобно да се загребва с арабски или индийски питки;
дресинг - означава същото, което и 'българската' дума сос, но най-често се използва като синоним на салатна заливка (току-що видях, че има и значение на течност за апретиране на тъкани
) Англичаните и американците няма да нарекат дресинг нещо по-засукано, особено ако е с чужд произход;
ранч - сос на млечно-сметанова основа, в състава на който влизат определени подправки.
Забележка - рецептата по-горе е волна интерпретация (не моя, на една дама, която също като мен се прави, че се храни здравословно, а тайно нагъва баклава
)
Вече не се притеснявам да импровизирам, особено върху рецепти, които не са защитени с авторско право.
(Ако ще ме замервате с домати, моля, нека да са добре узрели градински, по възможност току-що откъснати
)