Маца написа:
Готин, в Елемаг кебапчетата и кюфтетата не са по 60 ст., но признавам, че не знам колко над лев бяха, защото аз наистина рядко си купувам от тях. Суровите им готови кюфтета обаче са много добри и изобщо не евтини. Мъжът ми ги одобрява много, защото са 60:40 телешко на свинско. Аз предпочитам изцяло телешки кюфтета.
Шефе, като няма направете си един:)
Иначе има два в София, единият в Изток, тоест не чак толкова далече от Младост.
Маце, изобщо не става дума за пари или цени...
Въпросът е съвършено друг - писах малко по горе, но ще ти цитирам пак:
"...все пак да се включа в темата - винаги съм казвал, че така любимите и обичани сочни и цвъртящи "хубави" кебапчета и кюфтета от т.н. "пазарска скара", всъщност съдържат до 70% чиста сланина, соев гранулат, допълнителни емулгатори, малко некачествено месо, много вода, във вид на маслена дисперсия и подправки."Въпросът е технологично-принципен, освен печалбарски - правил съм кюфтета от абсолютно чиста телешка кайма - от смляно пред мене голямо парче контрафиле.
Е, не станаха така желаните от мене кюфтета, макар че вложих 150% майсторлък...
Понеже съм инат и келеш, после направих кюфтета но 60:40 свински шол:телешки шол.
Отново не стана нищо.
За мене много отдавна е абсолютен факт, че:
искаш ли да ядеш ароматно и сочно кюфте, приготви се психически, че ще ядеш над 50% сланина, освен всичките останали гадости и боклуци... Съжалявам, но от кулинарна гледна точка това твърде отдавна съм го обосновал, експериментирал и потвърдил, с което за себе съм поставил точка, точно както френската Академия на науките е поставила точка на въпроса с "вечния двигател" и е забранила да се приемат патенти на тази тема...
Обяснявам интелигентно: При продължителното месене на фино смляна сланина и вода (освен всичките останали боклуци, те сега не са темата...), се получава фина водно-маслена дисперсия, т.е. водата се капсулова от мазнината и при печенето, именно тези капсулки правят "хубавите кюфтета и кебепчета" да бъдат сочни и привлекателни.
По същата логика няма сочна пържола, без да е прошарена с тлъстинка.
Можеш да посетиш моя кулинарен блог (
http://sapiens-as-gurucook.blodspot.com/) и да прочетеш в темата: "Месо на скара - всичко по темата", ако искаш малко повече информация.