Чеснова питка Източник : Carina7 г суха мая
250 мл вода
2 ч л мед
3 скил чесън
1/2 ч л сол
~ 500 г брашно тип 500 ( ~ 450 г пълнозърнесто)
2 с л зехтин
Освен това:
1-2 ч л морска сол
1 ч л италианска (или провансалска) смес
. Омесва се тесто, като накрая се добавя зехтина
. Поставя се в намазнена купа, покрива се с фолио (кърпа), докато не удвои обема си
. Върху набрашнена повърхност се омесва още един път.. и се оформя питка
~ 30см диаметър...
. Покрива се и се оставя за още 15 мин
. С пръст (дървена лъжица обратния край ) се правят дупки на няколко места...
. По желание се разделя и на сектори ....
. Отгоре се намазва с зехтин, поръсва се с морска сол и изсушената смес...
. В предварително загрята фурна 220 С около 25 мин
* Нямах нито италианска нито провансалска смес .. затова поръсих с розмарин .. босилек.. майорана..сол.. риган...Тесто е разкошно за оформяне на питка, сложих точно 500 г тип 500 брашно (да е жив здрав кантара)
Както винаги тестото меси машината...По скоро е хляб отколкото питка ...Добър Апетит!