Сега ще ви "препиша" рецептата за обикновено тесто за пица от "Домашен пир", с която се сдобих вчера:
"За приготвянето на 400 гр тесто, което отговаря на две готови пици с диаметър 23 см, са нужни:
150 мл хладка вода
1/2 чаена лъжичка пудра захар
1 равна чаена лъжичка суха мая
225 гр брашно
1/2 чаена лъжичка сол
30 гр краве масло
Приготвяне на блат за пица
1. Излейте водата в купа и сложете в нея захарта, за да се разтвори. Добавете маята и я разбъркайте с вилица. Оставете захлупена купата на топло място за 10 минути.
2. Пресейте брашното и солта, стрийте ги с маслото и направете кладенче в средата. Сипете разтворената във водата мая и разбъркайте до получаване на меко тесто.
3. Добре омесете тестото върху поръсена с брашно повърхност: то трябва да бъде гладко, еднородно и вдлъбнатинките от пръстите по него да личат за известно време.
4. Сложете тестото в купа и го покрийте отгоре с фолио. Оставете го на топло за 1 час, докато удвои размерите си.
5. Поставете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и го месете с юмруци, така че да не останат мехурчета въздух и стане гладко. Разточете го с точилка,за да се образува кръг."
Така, това е рецептата, ама аз не съм имала време да я изпробвам, затова ще споделя с вас рецептата на едно от тестата, които ползвам за пица. На фона на предишната рецепта, ще ви се види някаква недомислица, ама пък става много хрупкаво и вкусно.
Та, дръжте се да не паднете, на един компотен буркан (от тия с винтовата капачка) кисело мляко, слагам половин пакетче суха мая, чаена лъжичка сода, лъжичка сол, лъжичка захар (препълнени), лъжица оцет, три лъжици олио и брашно, колкото е нужно за средно меко тесто.
Измесвам тая безумица, оставям я да втаса и ... после знаете
Това тестенце може да седи в хладилник и да си правите мекици от него. Грабвате с пръсти една стиска, разтегляте с ръце и пържите.
Различни са от онези мекици от мекичарниците, ама пак са Фкусни.