Понеже е сезонът за поготовка на зимнината реших да ви предложа моят вариант на ПЕСТО. Един ден случайно намерих разрешението на проблема: много босилек , който доста бързо започва да изгнива, ако не се се преработи.
ПЕСТО
Измива се босилека, смила се (няма значение с какъв уред), добавя се зехтин, масло (идеята е да не стане течно, а да има консистенция на пастет за мазане, а маслото се втвърдява после), сол на вкус , няколко скилидки чесън, няколко сушени домата и се прибира на хладно.
Аз го държа в хладилника вече четири месеца и го използувам за сосове, спагети, тестени изделия, пици, дори и намазан на крекер. Видоизмених оригиналната рецепта, която е с прибавка на пармезан и кедрови ядки и вместо тях сложих масло. Съвсем случайно, просто зехтина се беше свършил и беше останало съвсем малко, на дъното на бутилката.
Получената паста може също да се замрази, но имайте предвид че вкусът й се променя след размразяването.