Kumara написа:
Здравей,Всичко добро.
Изключително много съм ти благодарен за отговорите! Доставиха ми истинско удоволствие.Само имам една много важна корекция и забележка.
"Белият пипер има ”по-мек” вкус от черния."Това категорично не е вярно и е голямо заблуждение, което показва, че човек не е наясно по въпроса, а просто го казва, защото така го е чул.
Дори и Иван Звездев се издъни в ефир с такова твърдение. Не, че за мене е голям готвач, но да говориш непроверени глупости пред аудитория е твърде опасно за "ефирен кулинар"...
Не коментирам т.н. Ути Бъчваров, защото той и без това си ръси глупост след глупост, една от друга по-некомпетентни... Но пък той никога не е бил кулинар или готвач, а просто един медиен псевдокулинарен шут, даже не и клоун, защото клоун е една много тежка и сериозна професия...
Виж, по западните телевизии, които се транслират у нас, такава груба и съществена грешка не правят...
Западните шеф-кулинари винаги, когато стане дума за употребата на бял пипер, предупреждават:
"Но внимавайте, белият пипер е доста по-лют от черния..." и изобщо не робуват на тиражирани глупости в Интернет, като нашите, вероятно, защото са истински кулинари с личен опит...
Та, да си дойдем на думата - запомни много добре, че белият пипер е доста по-остър на вкус от черния, макар че черният е с малко по-ароматен. Наистина, това е едно и също растение, но черният е прибран леко недоузрял и изсушен с обвивката си, а белият е напълно узрял, грухан, за да се отстрани обвивката и промит.
За съжаление, в Интернет някой е допуснал тази некомпетентна грешка и оттам нататък като папагали всички тиражират тъпотията, че белият пипер е "с по-мек вкус и аромат".
Но това категорично не е вярно и е напълно достатъчно да счукаш две зърна бял пипер и две зърна черен и да ги опиташ натюр или върху малко хляб с масло, но последователно, най-напред смленият черен, защото ако направиш обратното, черният ще ти се види просто нелютив.
Единственото вярно е това, че белият пипер се употребява в светли сосове и яденета, за да не дразни като черни точки, ако е черен. Но това е по-скоро чисто козметично отношение към въпроса, а не кулинарно.
Иначе, белият пипер е с около 20% по-лют от черния, дори и само заради това, че люспата почти няма лютивина и аромат, а присъства в повече при черния...
Съжалявам, че трябваше да разбия една твоя илюзия... Но се надявам да се обогатиш с една точна информация в повече.