орлин–чаракчиев написа:
:) Здравейте приятели
моят проблем е свързан с бъбречното заболяване нефротичен синдром
Никаква шега с бъбречното заболяване!
Лекарите понякога преиграват и дават съвети принципно, без да се съобразяват с личността на болния, но така или иначе, по-добре е да се ограничиш до максимум, отколкото да пречиш на лечението.
С лакомията много лесно се свиква, но и се отвиква, когато се наложи по медицински предписания.
Орлине, ти си млад човек, както казваш. Нека да доживееш до дълбока старост, па макар и без пикантни храни и подправки.
Има подправки, които можеш да ползваш без много голям риск, азиатските народи, индийците и други специфични кухни ги ползват дори и като лекарство, но не те съветвам да заменяш острите подправки като черен пипер, чесън, лют пипер с други, по- недразнещи, само за да не се лишиш от подправки.
Просто се ограничи. Колкото и да ти се вижда чудно, само след около месец подправките няма да ти липсват и ще осъзнаеш, че от естествения вкус на зеленчуците по-добро няма и не може да има.
Според мене можеш да ползваш в малки количества индийско орехче, куркума, настъргана кора от лимон, орехи, лешници, бадеми, тиквени семки (ядките сурови или запечени - вкусовете се различават).
Обикновено препоръчвам да се замести изцяло солта с лимонов сок, но при тебе този съвет не върви.
Все пак, няколко капки лимонов сок на цяла купа салата няма да ти навредят, а ефектът е много добър.
Избягвай зеленчуците от типа спанак, лапад, киселец, лобода, щир, радика (глухарче), пресен и стар лук в пресно състояние, чесън - също. Във варено или запечено състояние може. Много добра подправка е запечен на фурна необелен стар лук на половинки - завит в алуминиево фолио или на открито. Чесън, разполовен през средата - също. Можеш да го ползваш във вид на пюре, като подправка.
Не забравяй, че дори и при най-тежките заболявания микроскопични дози подправка няма да навредят.
По-късно ще се убедиш, че "по-добре без, отколкото с малко...".
Но така или иначе, не подценявай бъбречното заболяване, по-добре се подложи на максимална диета по отношение на подправките и остри храни, нищо няма да изгубиш. Пак ти повтарям, че за твое учудване, твърде скоро ще разбереш, че има и други натурални вкусове и аромати.
Ние, европейците, не ползваме чак толкова много подправки, колкото японци, китайци и най-вече индийци, защото имаме прекрасни зеленчуци, с хубав натурален вкус и аромат.
И никога не забравяй, че микроскопични количества от най-силната и остра подправка не са вредни, стига наистина да са съвсем малки.
Примерно - лекото натъркване с чесън на купата, в която ще правиш салата ароматизира всичко достатъчно много.
Препечена филийка, леко докосната със скилидка чесън ароматизира прекрасно, а количеството е наистина микроскопично.
И т.н., просто ти давам идеи.
Успех в лечението!