Написах едно писмо до моя позната, която спазваше диета за отслабване, отслабна 9 кг. и не може да мръдне грам повече.
Реших, че това писмо може да помогне на много хора, затова го поствам и тук.
Ако ти е интересно, мога да ти обясня защо не сваляш повече.
Първо, защото при първоначалното сваляне се свалят килограми за сметка на водата в организма, която много лесно се наваксва след това, т.е., първите 3-4 кг., колкото и да са радостни, просто не ги брой. Истинското сваляне е след тях. Ти беше свалила 9 кг., значи всъщност са 5-6 истински.
И то това сваляне е с твърде много усилия и голяма воля.
След това се "зацикля" обикновено...
Започват при равни условия да се свалят по 40-50 гр. дневно, което е нормално и правилно, но на човек му се струва твърде нищожно спрямо усилията, които полага.
Аз бих ти препоръчал следното: Временно се откажи изобщо от месото, редуцирай до абсолютния минимум мазнините, включително и скритите под някаква форма, внимавай с плодовете - съдържат захар, която веднага се лепи, (от ябълките и морковите, например), бира в никакъв случай, алкохолът е много висококалоричен, колкото повече го ограничиш, толкова по-добре, може по чаша бяло или червено вино, но не и твърд алкохол или най-лошото - бира.
В сиренето, кашкавала, прясното мляко и изобщо всички продукти на базата на прясното мляко се съдържат много голямо количество животински мазнини, а на тебе ти е целта силно да ги ограничиш.
Може да консумираш кисело мляко Верея във варианта 0,1% масленост, даже можеш да си готвиш нещо с него, например, ако искаш да хапнеш месо, можеш да си изпечеш в микровълновата или другата фурна пилешко бяло месо полято с това кисело мляко и с подправки по твой вкус.
Временно трябва да забравиш за съществуването на картофи, ориз, хляб (дори и черен, който по калоричност се отличава нищожно от белия. Препоръчва се на диабетици не защото е по-нискокалоричен, а защото е по-трудноусвояем.), всякакъв вид и род тестени изделия, макарони, всички видове паста, качамак и т.н., да не ги изброявам, че са твърде много...
Супите също трябва да ограничиш, всъщност, трябва да ограничиш супите с по-калорично съдържание, ако си готвиш нискокалорични супи, спокойно можеш да преяждаш с тях (има и такива, например с доминиращото съдържание на зеле, много малко моркови, лук, домати, без никаква мазнина, но пък с доста маскиращи нискокалоричността подправки като черен пипер, целина, соев сос, чесън, лимонов сок и т.н.).
Когато си заета по цял ден и си в движение, естествено се хаби доста енергия, коварният момент идва като се прибереш в къщи и се поотърсиш от стреса, който те е тонизирал през деня.
Като се поотпуснеш и решиш да хапнеш такъв глад се отваря, че да не дава господ...
Тогава е моментът да се ограничиш с воля, просто хапваш чиния топла (обезателно) нискокалорична супа и толкова. Става и чай, но със супата при почти същите калории имаш реалното чувство, че си яла нещо съществено. Следващото ти хранене (и последно за деня) трябва да бъде поне след 2 часа.
Може да бъде много обилна салата, много разнообразна,предимно от пресни зеленчуци, но колкото се може по-комбинирана, например маруля, пресен лук, пресен чесън, репички, листата на репичките, спанак, коприва, сурови гъби, целина - листа и глава, настъргана, малко настърган морков, по-скоро за цвят, краставици, домати и т.н.Подправянето на салатата е с няколко капки (!) зехтин, който има много голяма омазняваща способност.
Тази салата можеш да разнообразяваш с малко бяло месо на кубчета, сварено, с нискокалорично прясно сирене, с указаното кисело мляко Верея или друго нискомаслено, със сирене тофу, с бобови растения, като сварена леща, сварен боб (но и от двете по малко, като за подправка), с белтъка от твърдосварено яйце (на цялата салата - голяма купа, можеш да сложиш колкото си искаш белтъци, но само един жълтък!). Подправките могат да бъдат най-различни - от лимонов сок на воля, до черен пипер, кимион, джинджифил,изобщо пълният набор от български или екзотични подправки според вкуса ти. Оцет - ябълков, винен, балсамико също можеш да използваш за разнообразяване.
Периодически може да си позволяваш парче риба на скара, на фурна, на пара, без мазнина.
Риба също можеш да слагаш в салатата,ако обичаш, разбира се. Например от консерва риба тон, ако е със зехтин. Не е желателно, но може да използваш и осолени риби - скумрия или други, може и топлопушена, веяна, но все пак в малко количество.
Идеята е да доминират нискокалоричните зеленчуци, а добавките, каквито и да са те, да бъдат в количество като за подправки.
Изобщо, отслабването е една непрекъсната война със самия себе си.
Най-вредното е да се самозаблуждаваш, колкото си по откровена със себе си, толкова повече успехи ще постигнеш.
P.S. Не използвах нито едно емотиконче от любимите ми защото явно темата ми се е видяла абсолютно сериозна...
И сигурно е.