Основна рецепта за муселин от риба
450 гр. прясно филе от риба без кости
2 белтъка
300 мл гъста сметана (предполагам Heavy "Whipping" Cream, което е течна готварска сметана, доколкото знам)
сол, черен пипер
Охладете добре всички продукти. Накъсайте рибата на парчета и направете гладко пюре. Оставете в хладилника отново за 30 мин, докато се охлади напълно (меленето става с кухненски робот
Пише, че може и на ръка като се претрива през цедка...). Добавете към рибата първо белтъците, после сметаната, докато машината работи. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Миксирайте рибеното месо на тласъци. То не бива да се обработва много, защото иначе се затолпя и пресича.
Ако сместа се пече в гювечета, използвайте жълтъци вместо белтъци така сместа ще е по течна преди печене.
Сместа за муселин може да се държи в хладилника, но най -много за един ден. Ако сте я приготвили предваритело, сложете сол едва преди готвене, защото иначе изтичат соковете на рибата.
Ето и рецептата за
Кнедли с шафран
1 доза рибен муселин (+ 1 [sup]1[/sup]/[sub]2[/sub] ч.л. шафран добавен към белтъка)
600 мл рибен бульон
за соса
50 гр масло
щипка шафранови листчета (близалца е по- точно)
3 с.л. сметана
дългозърнест ориз за поднасяне
Начин на приготвяне:
Сложете бульона да кипне и намалете, за да се получи тихо кипене (за да не се разпаднат кнедлите). С помоща на 2 с.л. оформете кнедли и ги пускайте внимателно в бульона (ако муселинът лепне отвреме на време потапяйте лъжиците в бульона). Сварете кнедлите за 3-4 мин извадете ги когато започнат да плуват оторе и станат твърди. Отцедете и дръжте на топло.
За соса: Прецедете бульона и варете на силно докато намалее на половина(300 мл). В тиганче поставете 1/2 от маслото добавете брашното и шафрана и пържете 30 сек. Добавете бульона и бъркайте непрекъснато докато кипне. Добавете останалото масло и сметаната като бъркате енергично.
Поднесете кнедлите върху легло от сварен дългозърнест ориз. Сипете соса в/у кнедлите непосредствено преди поднасяне.
Въпросния муселин може и да се пече на водна баня. Просто се изсипва в намслена форма и се пече на водна баня окло 50 мин на 180 гр. или докато се втвърди. Оставете да поизстине и го поставете в хладилника. Поднася се добре охладен преполагам като предястие. Може да се направи двуцветен като се направи по 1/2 доза от някъква риба с бял цвят и 1/2 доза с сьомга или да се добави бланширан спанак, малко пресен лук и нагданоз (копър) за да се получи зелен слой. Може също така и между слоевете да се наредят някакви други зеленчуци, за да се получи мозайка... Варианти много..
П.С.То4ице извинявай за закъснението, но вчера цял ден съм без нет..Ако наистина се хванеш с това ..успех!! Аз нямам робот и ми се вижда малко трудоемко на ръка..И шафрана нещо ми се вижа в повече ..,но може и да греша .:?