Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Авг, 2020 1:54 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Авг, 2010 10:21 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
В София най-после има нормален рибен магазин. Направил го е някакъв грък и наистина не е лош. Има разнообразна ПРЯСНА риба и даже пресни скариди, каквито досега в София нямаше (с изключение на рибния щанд в Халите, където се появиха миналата година за кратко и изчезнаха безследно). Не бланширани скариди като в Метро и Пикадили, а пресни, които са несравнимо по-вкусни.
Намира се на малко тъпо място, но поне е горе-долу в центъра.
ул. Дойран 11, кв. Бели брези

Снимката е от магазина.

Image


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2010 11:38 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Като гледам и цените са солунски :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2010 11:43 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Е, нама как да имаш прясна риба от Бяло море в София и цените да са бургаски.
Сардината е 5лв/кг.


Last edited by sylt on 15 Сеп, 2010 6:43 pm Сря, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 31 Авг, 2010 11:11 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Шефе, не са чак така солунски, имам прясна база за сравнение, точно два пъти си е разликата.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Авг, 2010 11:35 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Имах предвид, че са скъпи.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2011 10:34 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
"Солунска риба" вече има и в любимия на кулинарите столичен квартал "Младост".


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2011 11:05 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Като гледам снимката, ахтаподят поскъпнал с 6 лв за кило.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2011 3:32 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Тъкмо се замислих, че и в Младост някъде гледах въпросната "Солунска риба". Биски, пазарувала ли си в него вече? Цени какви?


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2011 5:22 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Биски не е пазарувала, но аз - два пъти маслини. Най-евтините са по 9.70 килото, но са страхотни.

Рибите са на доста дебела цена - прясна скумрия 11 лв/кг, прясна пъстърва - 13 лв/кг и други риби над 20 кинта килото.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2011 8:53 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Миналата седмица бях в Солун и цените в "Солунска риба" са същите като там. Да, скъпо е, но по-добре да е скъпо и да го има, отколкото да го няма. Например, пресни скариди в София не е имало никога (редовно), преди да се появи тоя магазин.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2011 9:07 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Аз купих преди малко страхотен лаврак за 19 лева килото. Чистят го на място, по желание и без пари. А, за скумрията - тя е 13 лв килото, а пастървата - 11.60.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2011 10:01 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Мерси за информацията. По-скъпа е наистина рибата.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2011 1:59 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Маца написа:
По-скъпа е наистина рибата.

По-скъпа от кое?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2011 2:25 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
По-скъпа е от другите магазини, в които продават риба. Иначе вероятно рибата е по-скъпа и от портокалите и от бананите:)
И за да не изпадаме в излишни уточнения. Скумрията е по-евтина навсякъде другаде, не твърдя, че е прясна. Пъстървата също е по-евтина, дори и прясноуловената (или поне така твърдят, не съм специалист). Лавракът, освен ако не е див, е по-евтин също. Най-прясното сравнение е с рибите в Метро от преди седмица. Пъстървата, която взехме беше толкова прясна, че и стигнаха няма и 10 минути на не много загрята фурна, за да стане готова, цената и беше около 9 лв.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2011 3:14 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
За пъстървата и скумрията съм съгласен, въпреки че има голямо значение скумрията дали е прясна или не. Това са риби, които ги има у нас. Но за всички останали (беломорски) риби, не е така. Конкретно лавракът (не див) и ципурата, които се купуват най-много, не са по-скъпи от Пикадили или Метро.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2011 10:45 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
И аз преслушах клона на веригата в Младост :). Страхотни нехрупкави миди и много вкусна ципура . :)
Следващия път , ще тествам и маслините.Имат ли "стафидатес" (така се казваха нали) ?
Видях ,че имаха и сладиши..мм. Ако някой е тесвтавал ,да сподели мнение,моля. :)

Няма да го ползвам всяка седмица ,но обслужванто беше на ниво, любезни, изчистиха ми рибата ( дори и отвън, което не навсякъде правят)..


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2011 10:24 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Да, рибата я чистят откъдето пожелаеш.

Стафиди има, но според мен не са особено пресни, защото не се ползват с популярност у нас.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2011 10:22 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Окт, 2006 10:42 pm Нед
Мнения: 87
Location: софия
Ако става въпрос за магазина на дойран,рибата не струва защото е от моята кръщенка в повечето случай.защото е продават българи или с две думи да продадем старата и през това време прясната става стара.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2011 12:45 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
гоце написа:
Ако става въпрос за магазина на дойран,рибата не струва защото е от моята кръщенка в повечето случай.защото е продават българи или с две думи да продадем старата и през това време прясната става стара.

Нещо не ти се разбира.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2011 10:26 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Иска да каже, че продават стара риба.

Тази, която купих в Младост, си беше прясна.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2011 9:37 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Вярно е че понякога покрай прясната се опитват да продават и непрясна. И това може много лесно да спре като не я купуваме. Докато някой купува застояла риба, те няма да спрат да я предлагат. Все още има хора, които не могат да различат риба на няколко дена от прясната.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2011 7:08 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Авг, 2011 7:05 pm Пет
Мнения: 1
аз редовно пазарувам от там, и съм много доволен. цената на беломорската риба е на същата цена като другите места. имат великолепни сладка също.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2011 9:55 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Ное, 2011 9:23 pm Сря
Мнения: 1
sylt написа:
Вярно е че понякога покрай прясната се опитват да продават и непрясна. И това може много лесно да спре като не я купуваме. Докато някой купува застояла риба, те няма да спрат да я предлагат. Все още има хора, които не могат да различат риба на няколко дена от прясната.



Здрасти на всички, аз съм нов тук :cheers: ,
Прочетох мнението на Sylt и искам да попитам
по какво познава прясната от не прясната риба?
И на колко часа или дена трябва да е прясната риба?
Много е трудно да се търгува с прясна риба имайки
предвид ,че на рибните борси рибата всеки ден е с различна цена.Цената зависи от улова най-вече, цената на долара и от ред други неща. :wave:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2011 10:49 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Здрасти Фиш и добре дошъл! Фиш като риба или Фиш като певеца?

Едно от сигурните неща, по които се познава прясната риба, са бистрите очи.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Ное, 2011 12:52 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Освен бистрите очи:

- Хрилете трябва да са ярко червени.
- Рибата трябва да е лъскава и хлъзгава. Ако е матова, е стара.
- Рибата трябва да има свежа морска миризма, като миризмата на водорасли. Ако мирише "на риба", е за боклука.
- Като натиснеш с палец тялото на рибата, усещането трябва да е като при силикон. Месото, където си натиснал, трябва да възвръща формата си веднага.
- Не трябва да има паднали люспи.

При филетираната риба е по-сложно. Без да си я помирисал, не те съветвам да я купуваш.

Под прясна риба се има предвид риба, която е уловена преди не повече 48-72 часа. Естествено през това време трябва да е съхранявана правилно (върху лед). Ако не е съхранявана така, не е прясна.
Като правило, не купувай риба в понеделник. Корабите не излизат в неделя, така че рибата в магазина в понеделник, вероятно е от миналия петък.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB