1/3 едра морска риба с главата (около 1,2кг);
или
1 голяма глава от морска риба (сьомга или друга);
1кг едра риба нарязана на 2-3 см шайби;
250г попски лук (балучка)
2-3 скилиди чесън;
1ч.л. зърна кориандър;
1 прче около 5см корен или 1/2ч.л. суха куркума;
3-4 пресни, червени, дълги, слабо люти чушки;
1ч.л. смлян бял пипер;
2бр. лайм или 2 дребни лимона;
1 средно голям морков;
2-3см парче исиот (джинджифил);
1 средно голям домат;
зелен лук - перата на 3-4 стръка
Кокосово мляко - около 1л или 1/2л разредено още толкова топла вода.
Ако може да се намери:
2 стръка лимонова трева или 1ч.л. на прах;
1ч.л. тамариндова паста (с костилките);
3-4 листа от лайм.
Рибата се почиства и измива много добре. Посолява се, поръсва се със сока на 1 лайм/лимон.
Лукчетата, чесънът, лютите чушки (една се оставя!) се нарязват на дребно и се смилат едро в блендер (оригинално се стриват в "улъкан" - специална каменна разлата чутура); куркумата ако е прясна се нарязва (желателно с ръкавици. иначе ще си ходите 2-3 дни с жълти нокти!) и се стрива като чесън;
Размесват се със счуканият кориандър и белият пипер, сол.
В тефлонова тенджера слагаме кокосовото мляко, горните подправки, морковът и исиота нарязани на колелца, сока на другия лайм или 1/2 дребен лимон, рибата добре изтръскана от отделената вода и всичко останало БЕЗ домата, зеления лук и отделената люта чушка.
Ако слагаме тамаринд не слагаме лимонов сок!
Слага се на котлона и след като заври се намалява и се разбърква често, защото много се запенва!.
Манджата ври 20-на минути, добавя се доматът - необелен, нарязан като за салата, лютата чушка - сцепена на кръст около половината от дължината и.Тя е повече за украса - би трябвало 4-те края да се навият леко. Ври още 5 минути. Поръсва се с нарязани на 2-3 см парчета зелени пера от пресен лук.
Сервира се с бял ориз (приготвен на пара) и студена бира!
По същия начин се приготвя:
Гуле от пиле (Gulai Ayam), като пилето се потготвя точно както и рибата. Само се слага още един корен, който там наричат Langkuas (в Сингапур съм го виждал като "Blue Ginger", въпреки, че не е син): прилича на исиота, но е много по-жилест. Аромата му е доста по-различен;
Гуле от калмари (Gulai cumi-cumi): използват се дребни калмарчета - почистени, третирани по гореописания начин, рехаво напълнени понякога с лук, тоге (кълнове от един модел дребно зелено бобово растение) и запушени със собстевените си пипала.
|