Лесна торта, която сама измислих. Нещо като гофрети и руска салата в едно
Рецептата за гофретите я взех от опътването за гофретника, като само замених млякото с бульон.
За гофретите:
2 1/2 ч.ч обикновено брашно
2 1/2 ч. л. набухвател (1 пакетче бакпулвер)
1/4 ч. л. сол
3 жълтъка
3 белтъка
1 1/2 ч.ч. бульон
6 с. л. разтопено масло (маргарин)
За плънката: (продуктите са с количество по вкус)
сварени картофи
кисели краставички
1 майонеза
1-2 кренвирша
масло (маргарин)
сол
Приготвяне:
Плънка:
Разтварям бульонът за гофретите в литър вода и попарвам в него нарязаните на тъкни колелца кренвирши. Сварявам картофите и докато са топли ги намачквам до пюре, като прибавям маслото и осолявам по вкус. Като истине прибавям майонезата и киселите краставички, нарязани на малки кубчета.
Гофрети:
Слагаме брашното, набухвателя и солта в дълбок съд. Добавяме жълтъците, бульона (който сме ползвали за плънката) и маслото и постепенно смесваме с брашното. Разбива се до фино течно тесто. Разбиваме белтъците на пяна и прибавяме към сместа. Изпичаме гофрети.
Тортата редя във висока купа (с диаметър, близък до гофретите), застлана с фолио. На дъното е гофретата, която ще се падне отгоре на тортата, затова трябва да е представителна
слагам част от плънката и ред от кренвирши. И т.н. След като сложа и последната гофрета хубаво притискам тортата. Оставям за няколко чала в хладилника да стегне и после...
Хубавото е, че няма майсторлък в рецептата и съставките за плънката са заменими.