Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 11 Дек, 2018 2:47 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Май, 2005 11:28 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Необходими продукти:
400 г крем-сирене (Филаделфия)
100 г бяло сирене
100 г масло
2 вр. босилек
2 вр. магданоз
1 вр. копър
4 скилидки чесън
1/4 ч.ч. (от 250 мл) ядки от пиния (кедър)
2 с.л. зехтин
1/4 ч.ч. настърган пармезан
2 глави лук
1 1/2 ч.ч. сушени домати (в тази рецепта са използвани домати в зехтин)
2 пресни домата
1 ч.л. лимонов сок

Половината крем-сирене, маслото и бялото сирене се разбиват в блендер, докато станат на пухкава хомогенна маса, която се пресипва в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилника.

Приготвя се песто.
Пармезанът се настъргва на ренде с големи дупки. Зелените подправки се измиват и подсушават с хартиени кърпи. В блендер се разбиват чесънът със зелените подправки, щипка сол и кедровите ядки. Добавят се зехтинът, лимоновия сок, 100 г крем-сирене и пармезана. Разбива се, докато стане на пюре.

Лукът се почиства и нарязва на шайби. Доматите се обелват, нарязват се на четвъртинки и се почистват от семето. Нарязват се на кубчета.
В тиган се нагорещява малко зехтин и в него се запържва лука докато стане златист. Добавят се доматите и се вари без капак на слаб 7 мин, докато се сгъсти.

Сушените домати се нарязват на тънки ивички и се добавят към доматено-лучената смес. Вари се още 5 мин. Снема се от огъня, оставя се да изстине и се смесва с останалото крем-сирене.

Формата, в която ще се прави тортата, се покрива с фолио така, че краищата му да висят навън.
Разбитото сирене се изважда от хладилника и се разделя на три части. Първата част се от сиренето се разстила на дъното на формата и се изравнява с лопатка. Отгоре се слага равномерно половината от пестото, половината от доматената смес, сирене, песто, доматена смес, сирене.

Повърхността на тортата се изравнява. Охлажда се в хладилника за 4-5 часа, след което се изважда и се обръща в чиния за сервиране. Внимателно се отстранява фолиото.

Поднася се със сухо бяло вино.

Може да се направи в коктейлни чаши, за всяка порция поотделно.
снимка (не е моя)

Източник: Olja от kuharka.ru


Last edited by biskvitka on 05 Май, 2005 2:35 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 11:51 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Малеййййй! Къде ми е лигавничето? Това непременно ще го пробвам. Само че нямам блендер, ама предполагам, че и с пасатор би трябвало да се справя. Или съм в грешка?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 11:53 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За пестото пасатор, а за сирената - миксер, сместа трябва да е пухкава. А ако нямаш миксер, сиренето (бялото) се претрива през сито и следва яростно разбиване с тел.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 12:03 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Има миксер и пасатор, така че няма пречки. Може още тия дни да го забъркам туй чудо.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 2:38 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Чакам с нетърпение отзивите ти.
Забравих да уточня, че тортата е доста голяма (и солена).


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 2:49 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Чакам с нетърпение отзивите ти.
Забравих да уточня, че тортата е доста голяма (и солена).


Size doesn't matter! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 2:57 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ама после жена ти, като не може да види пръстите на краката ти, да не ме бие... :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 3:01 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Е, ако и тя не може да ги види, ще трябва да ме търкаляте. Ама дотогава има още малко време.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 7:41 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Това звучи божествено. Но нямам сушени домати. Дали ще стане ако сложа 3 пресни? И също мога ли да заместя тези ядки с някакви други и какви? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 7:50 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Rus0koska написа:
...мога ли да заместя тези ядки с някакви други и какви? :oops:

Аз лично съм правила песто само с белен слънчоглед, някъде тук четох, че пинията върви по 60 лв за килограм :-?.
Замяната на сушени домати с пресни не мисля, че е добра идея. Сушените дават неповторим аромат и вкус, докато пресните все още са много безвкусни. Българските сушени не са толкова скъпи, колкото вносните, освен това можеш да направиш много по-малка тортичка.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 8:41 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Да, да, да! Разпечатах си рецептата и ще се пробвам в събота, ако остане време. Направо я сънувам.

Кво пък, ще ме търкаляте! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 11:32 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Тая рецепта ми изглежда точно по мой вкус. Обаче изпадам в потрес от тия сушени домати! Направо ще накарам Курабийката да сготви и да прати малко по пощенски гълъб.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Май, 2005 9:05 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Горкото гълъбче ще трябва да направи няколко курса, за да нахрани гладник като тебе!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Май, 2005 12:26 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Айде по-бързо гаргата да долита, че си изгризах патериците :taz:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 10:49 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Птичето влезе в комбина с една лисица, отмъкнаха вкусотията и сега нито аз, нито Ясен ще ядем торта :cry:. (Ей, ама тия гарги и лисици много обичат сирене :twisted:)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 12:50 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Ей, ама тия гарги и лисици много обичат сирене :twisted:


Ама ти откри Америка и топлата вода наведнъж! То още бай ти Езоп го е рекъл, пък и чичо Лафонтен го о повторил.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 9:16 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Jasen написа:
Обаче изпадам в потрес от тия сушени домати!


Защо?
По същата логика би трябвало да изпадаш в потрес и от стафидите, сушените сини сливи, фурмите, сушените смокини, сушените червени люти (и сладки такива) чушки и т.н.... :) :) :)
По-точно да си ходиш перманентно потресен...
Засега накуцвайки... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2005 12:12 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Така де ! Аз така и с крака пострадах...Да взема да получа потрес от не си спомням вече какво (то в тая държава!) и да получа инсулт дето ме тресна право в левия крак! Ама от сушени домати най-мн. някоя порция на аванта да получа. Айде, пращайте гарга ли ще е, шапка ли ще е! Само да е по-скоро!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB