biskvitka написа:
Какъв сорт е оризът?
Сори, Биски, в първия вариант бях осветил и този въпрос, но във втория някак си е изпаднало...
Оризът, който ползвам основно е три вида - Тай, Тайбоне и най-вече Жасминов.
За всеки един от тях имам приложение, а жасминовият ми е любимецът - перфектен е във всяко отношение - бисернобял, среден на големина, продълговат, по-скоро тънък, увира чудесно за 20 мин на слаб огън, не се слепва, разкошен е на вкус (което пък означава автоматично, че става за гарнитура натюр, само задушен или на пара).
За ястия, в които оризът е основен и презентира сам себе си, мисля, че не съм открил по-добър от него.
Затова и за това ядене използвах него.
На Алеко и на Маца- Обаче нека да ми се зачете усилието да променя устойчивите във времето пионерско-лагерни или студентско-бригадни хранителни психотравми.
Ако ми бяхте под ръка в Пловдив, с гаранция щях да ви излекувам...
Но пък после щяхте да ме съдите, че заради мене сте се "поправили" с по тридесетина килца. Я си стойте в София и си хапвайте вратни пържолки, не ме слушайте мене...
За Принцеска (не стана ясно с кайма ли е или с кашкавал...)-
Доматите се правят на половинки елементарно, през средата, но не надлъжно, а напречно. Абе, както ти дойде, все ще станат, нали "матрялът си е вътре"...